Video placeholde

Emmy 2017: Sedmilhářky vítězily na jevišti i na červeném koberci

V noci na dnešek v Americe proběhlo udílení prestižních seriálových cen Emmy. A dá se říct, že tento večer ovládly ženy. Tentokrát totiž zářily nejen na červeném koberci, ale i v roli oceněných. 

„Reese, tohle je i pro tebe! Bez tebe bych tu nestála,“ zvolala dojatá Nicole Kidman, když v rukou třímala ocenění pro Nejlepší herečku v kategorii minisérie. Získala ji za ztvárnění Celeste Wright, bývalé právničky, která si (zdánlivě) užívá roli matky dvojčat a která se (podle svého muže) nemusí vracet do práce. A ocenění se dočkal i její seriálový manžel, Alexander Skarsgard. Kdo viděl Sedmilhářky, ví, že oba vyhráli naprosto zaslouženě, protože do toho dali zkrátka vše.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Pro Nicole, která společně s Reese Witherspoon Sedmilhářky také produkovala, měl ale tento projekt hlubší význam. Šlo o pracovní příležitost, která je dokázala vytáhnout z frustrace, že už nedostávají tolik nabídek na zajímavé role. Současně tímto seriálem, kde dominuje ženské obsazení, mohly alespoň malinko zabojovat proti hollywoodské genderové nevyváženosti (jen třetina všech rolí připadá na herečky) a dokázat, že ženská témata do televize patří.

A že tam skutečně patří, obzvlášť když se natočí tak inteligentně a s takovou VIP hereckou sestavou jako Sedmilhářky, dokazuje i hlavní ocenění za Nejlepší minisérii. „Takže nyní prosím více skvělých rolí pro ženy. Děkuji,“ zvolala v děkovné řeči Nicole, která v padesáti letech zažívá nový vrchol kariéry.

Seriál Sedmilhářky asi netřeba dlouze představovat. Jedná se o adaptaci knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriarty, která se vyšplhala na první příčku bestsellerů New York Times. Sedmidílná minisérie vypráví příběh poklidného kalifornského městěčka Monterey, kterým otřese záhadné úmrtí. Byla to vražda? Kdo je tím vrahem? A kdo je vlastně obětí? To se dozvídáme postupně, stejně jako se odhalují jednotlivá tajemství hlavních hrdinek: Živelné matky v domácnosti Madeleine (Reese Witherspoon), která kamarádí s bývalou právničkou se zdánlivě ideálním životem Celeste (Nicole Kidman), nesnáší novou partnerku svého bývalého muže, zenově klidnou Bonnie (Zoë Kravitz) a přitom se snaží pomoct svobodné mámě s temnou minulostí Jane (Shailene Woodley).