...

... Zdroj: iStock.com

Vánoce po rozvodu: Jak si je udělat hezké a po svém?

Jste čerstvě rozvedená a čekají vás první Vánoce bez partnera? Anebo to letos vyšlo tak, že děti budou na Ježíška zrovna u svého táty? Nemusíte svou samotu utopit v litrech alkoholu nebo v hrstech antidepresiv. Máme pro vás pár rad, jak si svátky užít v psychické i fyzické pohodě.

Smaženého kapra a bramborový salát jste na Vánoce chystala jen proto, že to tak k nim prostě patří a váš bývalý to vyžadoval? Tuhle tradici tedy můžete s klidem v duši opustit a dopřát si úplně něco jiného, co vás lákalo mít na vánočním stole. Namísto smrčku ozdobte fíkus a vánoční svátky celkově pojměte v úspornějším stylu bez toho všeho předvánočního šílení, nekonečného pečení a smažení.

Vánoční mejdan

Uvědomte si, že v tom často nejste sama. Určitě se ve vašem okolí najde někdo, kdo je zrovna v tento čas také sám. Ať už je to kamarád nebo kamarádka, pozvěte je k sobě domů a udělejte si vánoční mejdan s hudbou, tancem a bez osamělého fňukání do polštáře.

Nechte se pozvat

Nebojte se přijmout pozvání od jiných. Neodmítejte pozvání ke štědrovečernímu stolu u kamarádky a její rodiny s tím, že přece nebudete otravovat a rušit jejich rodinný kruh. Naopak budete příjemně překvapena, jak vaše návštěva může být příjemným zpestřením jejich vánočního rodinného rituálu. Manžel kamarádky je najednou pozornější partner i otec a babička se z věčně reptající stařenky promění v roztomilou a třeskutě vtipnou dámu.

Je to jenom datum

Je 24. prosince dopoledne a vaše děti se chystají Štědrý večer strávit letos u svého táty. No a co? Vždyť je to jenom datum. S dětmi klidně můžete Vánoce oslavit už o den dříve a vy o Štědrém večeru můžete zkusit něco úplně jiného. Třeba pomáhat nalévat rybí polévku bezdomovcům. Můžete mít z toho tak fajn pocit, že příští rok si to budete chtít zopakovat i s dětmi.

Dárek pro sebe

Nemusíte řešit, čím obdarovat svého bývalého, jeho matku, sestru a vůbec ten nekonečný zástup jeho příbuzných. Naopak se vám nabízí skvělá příležitost pořádně investovat konečně do sebe. Dlouho jste se rozpakovala pořídit si ty překrásné šaty vystavené ve studiu známé české designérky? Neváhejte, zasloužíte si je. Přeji vám pohodové Vánoce!