Video placeholde

O čem se mlčí: Lidé se do sociálních sítí schovávají, říká terapeut Honza Vojtko

Sociální sítě se staly naprosto přirozenou součástí našich životů. Pro někoho jsou byznysovou platformou a zdrojem příjmů, jiný je má jako zdroj zábavy nebo nástroj komunikace. Nevstupují nám ovšem do života až příliš? „Řada lidí se v sociálních sítích schovává a žije paralelní svět,“ říká párový terapeut Honza Vojtko v dalším dílu pořadu O čem se mlčí.

„Sociální sítě jsou pro párového terapeuta na první dobrou problémem. Vstupují totiž do formy vztahů a fungují jako rozbuška krizí v partnerském vztahu,“ říká Vojtko s tím, že sociální sítě a jejich dopad jsou často tématem terapií s klienty.

Zároveň jsou podle Vojtka velkým tématem při seznamování. „Plusem je možnost někoho najít a začít si s ním povídat, ale průšvih je, že je to černá díra, která vás sežere, když nevylezete do reálného světa. Můžete se zamilovávat nebo utvářet vztah jen k iluzi o tom člověku,“ vysvětluje s tím, že při osobním setkání může přijít rozčarování nebo zklamání.

„Z toho se často vytváří bludný kruh. Můžete si říct, že se raději s nikým nebudete potkávat a zůstanete tak v bezpečí sociálních sítí. To vám bude určitou dobu stačit, uživí vás to částečně,“ doplňuje terapeut a dodává, že fyzično si pak lidé často kompenzují skrze porno, určité interakce s přáteli atd.

S tím koneckonců souvisí i nárůst popularity platformy OnlyFans, jíž se třetí díl pořadu O čem se mlčí časopisu Moje psychologie věnuje. Většinou se o ní píše v souvislosti s erotikou a sexem. Obliba platformy stoupla zejména v době covidu. Pro někoho, kdo si na ní založil profil, se mohla stát i slušným zdrojem příjmů.

To ostatně potvrzuje i performerka a striptérka Majkelina Cat. „Kdokoli něco umí a chce to sdílet s lidmi, tak si založí profil a je už pak na něm, jak se dokáže prodat,“ uvádí Majkelina Cat, pro níž se vystupování na OnlyFans stalo prací na plný úvazek.

...
... | Zdroj: red

Fanouškem profilu se člověk stává ve chvíli, kdy zaplatí nějaký poplatek, respektive měsíční předplatné obsahu, které člověk sdílí. „Vzhledem k tomu, že OnlyFans nezakazuje nahotu, tak se zájem upnul na sexuální tématiku,“ doplňuje performerka a striptérka s tím, že během pandemie přišla o práci a na platformu se přesunuli někteří její fanoušci z doby před covidem.

Co nás nutí chodit na sociální sítě? A jak se na nevěru na sociálních sítích dívá párový terapeut Honza Vojtko? Kdo jsou největší fanoušci Majkeliny Cat? Na to se podívejte na videu v úvodu článku.

Třetí díl série článků časopisu Moje psychologie O ČEM SE MLČÍ se týká tématu sdílení na sociálních sítích a nastavování hranic. Moderátorka Adéla Elbel si proto pozvala do studia dva hosty, kteří mají k tématu co říct: párového terapeuta Honzu Vojtka a Majkelinu Cat, kterou živí erotický byznys na sociální síti OnlyFans.

Na to, jak to na OnlyFans funguje, co všechno jsou ženy ochotné tam sdílet a jak blízko jim vadí, či nevadí si pustit fanoušky k „tělu“ a jestli je to práce jako každá jiná, jsme se ptali i Petry a Týny. Dvou mladých žen, které na této platformě slaví svým vystupováním slušný úspěch. Celý rozhovor a další skvělé čtení najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Moje psychologie 06/2021
Moje psychologie 06/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie