Úsměv, drobná pomoc, vřelé slovo... laskavost potěší

Úsměv, drobná pomoc, vřelé slovo... laskavost potěší Zdroj: istock.com

Laskavost se nosí. Umíte potěšit lidi kolem sebe?

Co si budeme povídat, svět je drsné místo. A někdy každodenní proplouvání úkoly, stresovými situacemi a povinnostmi dá pěkně zabrat. A v tom vám někdo pozdrží dveře do výtahu a usměje se na vás. Je, ten je hodný. Váš den se projasňuje a cítíte se lépe.

Mezi pohádkovým maratonem, jež absolvuji díky své pětileté dceři dennodenně, přichází často na řadu pohádka o Popelce. Její maminka klade malé dívence na srdce, aby byla odvážná a laskavá, a to jí opakuje i na smrtelné loži, dvě vlastnosti, které ji učiní šťastnou: Buď odvážná a laskavá. A ona si ta slova opakovala při chvílích, kdy všichni okolo se na ni jen mračí, peskují ji, zavalují úkoly a má chuť se na vše vykašlat. Jenže ona, i když se má setsakramentsky špatně, nezanevře na lidi a chová se k nim ještě laskavěji.

Odvahy, si myslím, máme až dost, jsme v ní podporováni neustálými motivačními pokyny: Nebojte se změnit život, podnikat, jet do míst, kde nikdo nebyl... ženeme se za vším možným, nabiti odvahou, ale při tom všem úprku jsme tak nějak zapomněli být milí a laskaví. Na zastávce, v metru, v kanceláři je úsměvů jak šafránu a nezištná pomoc jen tak, to už se vám dlouho nestalo. Laskavostí šetříme, a to je chyba.

Když se opřeme o fakta, výzkumy na Tokijské univerzitě v Japonsku zjistily, že kdo je laskavý, pomáhá druhým a má soucit, je i mnohem šťastnějším člověkem. A takové lidi, troufnu si říct, toužíme mít kolem sebe. S těmi se lépe pracuje a žije. A právě laskavostí toho můžeme dosáhnout. Někteří lidé se s laskavostí narodí, dostanou ji do vínku, ale i my ostatní ji tam máme, jen ji musíme probudit. Svět kolem nás bude najednou mnohem veselejší a bude se nám v něm lépe žít. Tady je 13 návrhů, jak můžete s laskavostí začít. Je přenosná a lidé se ji snadno učí jeden od druhého. Tak začněte třeba takhle:

1. Trocha zdvořilosti: Podržte dveře a říkejte "prosím" a "děkuji" a usmívejte se u toho. Jak snadné způsoby, jak změnit pocity i náladu jiné osoby. K lepšímu.

2. Nabídněte drobnou pomoc. Nejde někomu vytáhnout nákupní košík, snaží se dosáhnout pro něco, co je hodně vysoko, má obě ruce plné a snaží se otevřít dveře, dobíhá na poslední chvíli metro… můžete pomoci. I tak malé gesto je pro někoho velkým časovým spořičem či obrovskou pomocí.

3. Napište vděčný email nebo sms někomu, kdo byl ve vašem životě pozitivní. Nebo jen někomu řekněte, jak moc si ho ceníte.

4. Zavolejte příbuznému nebo přátelům, abyste zjistila, jak se mají a co dělají.

5. Nabízejte potraviny nebo léky pro někoho, kdo je nemocný.

6. Věnujte pár korun na užitečnou charitu.

7. Po dobu pěti minut poslouchejte někoho bez přerušení.

8. Zpomalte. Výzkum nám říká, že máte větší pravděpodobnost, že budete s ostatními spokojeni, když nebudete spěchat.

9. Obejměte toho, koho milujete, a řekněte mu to.

10. Darujte krev.

11. Svezte někoho, kdo nemá auto a dlouho by se trmácel domů, na nákup, do práce.

12. Nabídněte hlídání dítěte kamarádce nebo příbuzným, kteří potřebují nějaký "čas pro sebe".

13. Pokud někdo potřebuje pomoc v nouzi. Pomozte.

Tento seznam je jen začátek. Způsoby, kterými můžete být laskavá vůči druhým, závisí jen na vaší tvořivosti a myšlení. Avšak ne vždy po pomoci lidé touží. Pokud někdo nechce pomoci, dejte ruce pryč a ukažte respekt. Buďte citlivá na potřeby ostatních lidí, na jejich soukromí a prostor.