archiv Ester Geislerová a Josefina Bakošová a Honza Vojtek

archiv Ester Geislerová a Josefina Bakošová a Honza Vojtek Zdroj: Robert Tichý

Kniha Terapie sdílením
kniha Terapie sdílením vol.2
Křest knihy Terapie sdílením
Ester Geislerová a Josefina Bakošová
5
Fotogalerie

Jak zvládnout rozchod? Ester a Josefina doporučují terapii sdílením a smíchem

„Už tě nemiluju.“ „ Nechejme to teďka vyhnít a pak se uvidí." „Víš, já bych už na tebe zapomněl, ale zbyl mi po tobě ten opar.“ Každá z nás si na rozchodovou větičku určitě vzpomene. Jen poslední dobou je víc trendy rozejít se přes mobil. A jak vyléčit své bolavé srdce? Sdílením.

Za projektem Terapie sdílením, aktuálním fenoménem českých sociálních sítí, stojí kreativní dvojice Ester Geislerová a Josefina Bakošová. Před rokem vystavily na Instagramu Esterajosefina několik mrazivých a zároveň cynických, úsměv vzbuzujících vět, kterými se lidé rozcházejí. To spustilo lavinu; během následujících měsíců jim čtenáři začali posílat své rozchodové věty a hashtag #terapiesdilenim se stal doslova kultovním.

Ester Geislerová a Josefina Bakošová
Ester Geislerová a Josefina Bakošová | Zdroj: archiv Ester Geislerová a Josefina Bakošová

Dnes profil sleduje 200 tisíc lidí a dosahy příběhů v rámci insta stories se pohybují ve statisících lidí z celé ČR. Celý projekt již vyšel i knižně a Terapie sdílením se okamžitě stala bestsellerem. Pokračovaní bylo jen otázkou času a vznikla Terapie sdílením vol. 2. Tentokrát nejen o trpkém rozcházení, ale také o vztazích jako takových – někdy úsměvných a někdy až krutě smutných.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Mezitím v Korei... #esterajosefina #terapiesdilenim #korea #novinari #valecnyreporter #osn 👨🏻‍🏫👩🏼‍🏫

Příspěvek sdílený Ester&Josefina (@esterajosefina),Úno 17, 2019 v 2:05 PST

K smskám, chatům a mailům s rozchodovými větami přibyly i záznamy běžné vztahové komunikace. Romantické, bizarní, absurdní, ubohé i srabácké. „Příspěvky nám chodí v řádu desítek denně. My je ukládáme, třídíme a vybíráme ty, které reprezentující unikátní vztahové okamžiky," píší autorky v úvodu Terapie sdílením vol. 2. A jakou mají samy autorky zkušenost s rozchody? Jak se tahle kniha vepsala do jejich života?

Jak vznikl nápad na knihu?

Ester: Máme hodně dobrého materiálu a přišlo nám škoda nezaznamenat je v tištěné podobě i pro lidi, kteří nemají Instagram nebo Facebook. Většinu věcí děláme společně, a pokud ne, tak se doplňujeme a radíme. Například já jsem vybrala Maxima Stana a Josefina vymyslela barevnost knihy – šedo-červenou. Navzájem to ale s námi ladí, s našim nastavením a stylem.

Josefina: Bylo velmi přínosné a zajímavé sledovat, co se děje na našem Instagramu. A pak se Ester potkala s Antonínem Kočím z nakladatelství a společně domluvili vznik knihy, tedy tištěné podoby našeho Instagramu.

Kniha Terapie sdílením
Kniha Terapie sdílením | Zdroj: archiv Ester Geislerová a Josefina Bakošová

Co jste si při tvorbě knihy uvědomily? O rozchodech, životě, emocích...?

Ester: Uvědomila jsem si, jak moc se komunikace proměnila v dnešní době, kdy vše řešíme přes sociální sítě… a taky, že je fakt dobrý umět se věcem společně zasmát. Smích léčí a na základě reakcí víme, že bavíme a spojujeme celkem dost lidí.

Josefina: Při první i druhé knížce si stále dokola uvědomuji to samé. O takto závažných tématech je lepší mluvit než psát. Mít odvahu říkat věci do očí. Je to sice těžší, náročnější, ale musíme to umět.

Co vám pomohlo či pomáhá při rozchodech?

Josefina: Uvědomění sama sebe!

Ester: Čas, práce, rodina.

Zavzpomínejte, co nejčastěji říkáte kamarádkám, když se vám jdou vyplakat na rameno po rozchodu?

Josefina: Na každém konci je krásné, že něco nového začíná.

Ester: Dáš si červený, nebo bílý?

Kdy je lepší odejít než zůstávat?

Josefina: To se nedá nikdy moc určit, pokud je člověk dlouhodobě nešťastný ve vztahu, měl by se řídit srdcem…

Ester: To by byla spíš otázka na Honzu Vojtka, se kterým chystáme představení Terapie sdílením. Když nadobro zmizí důvěra, společné hodnoty, úcta, respekt a bezpečí. Lidé se mění pořád je možné, že po čase chce jít každý svým vlastním směrem, to se stává…

Vztahové přednášky s Honzou Vojtkem jsou vaším dalším projektem. Pro koho jsou určené a jaká budou jejich témata?

Ester: Během roku se objevily neuvěřitelně zajímavé a vtipné zprávy, je to vlastně kolektivní dílo, chceme se o něj podělit, ale zároveň ho i posunout dál. Lidé nám často na sociálních sítích pod příspěvky píší, že jim vztahy připadají složité a mají dojem, že je lepší žádné vztahy nemít. A to není pravda. Společně s párovým terapeutem Honzou Vojtkem se pokusíme rozklíčovat fenomény mezilidské vztahové komunikace odehrávající se na sociálních sítích v našem připravovaném představení, srdečně zveme všechny čtenáře, je to představení pro všechny! Přednášky jsou určené pro všechny, kteří chtějí osvětlit cestu k pochopení vztahu v dnešní moderní době.

Josefina: Přednášky jsou určené pro všechny věkové kategorie. Už jsme jednu přednášku zažili a objevili se tam nejen mladší lidé, ale i lidé ve věku našich rodičů. Vztahové téma je zaujalo, ptali se a zajímali je témata online i offline vztahů. Naše přednášky jsou skutečně pro všechny a budou nás provázet vztahem jako takovým.

Ester: Přijďte s námi sdílet!