Lezení na stromy prospívá duši i tělu.

Lezení na stromy prospívá duši i tělu. Zdroj: Shutterstock

Chcete se zbavit starostí? Vylezte na strom!

Připadáte si na to moc dospělí a seriózní? Bez obav! Zde je několik důvodů, proč je lezení po stromech zdravé pro tělo i duši. 

Tak především, pokud se rozhodnete vylézt na strom, budete muset vyrazit ven, abyste nějaký strom našli. Budete se muset pod stromy chvíli procházet, než najdete takový, který je na to dost rozložitý a košatý. A už samotný fakt, že strávíte nějaký čas v zeleni, pod širým nebem, vám sníží krevní tlak a hladinu stresového hormonu kortizolu.

Druhým důvodem, proč byste si měli lezení po stromech znovu po letech vyzkoušet, je to, že jde o cvičení, které všestranně rozvíjí naše tělo. Nezatěžujete pouze některou jeho část, jak se to děje při většině aktivit ve fitness centru, ale všechny najednou: nohy, ruce i střed těla, který vám pomáhá udržovat rovnováhu.

Zároveň podstupujete zdravou míru rizika, testujete si své hranice, při výstupu o kousek výš zažíváte mírné napětí a dostáváte se mimo svou komfortní zónu.

A konečně, výstup na strom je aktivita, na kterou se musíte plně soustředit. Nemůžete v té chvíli přemýšlet o uzávěrce v práci nebo o tom, co vám provedl váš bývalý. Musíte být jen teď a tady – a tím se dostanete do stavu „flow“, v němž naplno prožíváte přítomný okamžik. Věřte, budete z toho doslova na větvi!

Článek připravil časopis Moje psychologie.