David Heber, předseda Institutu Herbalife Nutrition

David Heber, předseda Institutu Herbalife Nutrition Zdroj: Herbalife Nutrition

Se stresem pomohou homeopatika.
2
Fotogalerie

Zdravé způsoby, jak se vypořádat se stresem

Nejspíše znáte někoho, kdo zažívá stresové situace. Možná, že se se stresem potýkáte sami a hledáte způsoby, jak se s ním vyrovnat a zvládnout ho. Stres ovlivňuje každého z nás. Jde o přirozenou reakci našeho těla a mozku na různé podněty a situace. Naučit se ho zvládat je důležité pro naši celkovou pohodu.

Pravdou je, že ne všechen stres je špatný. Ve skutečnosti je součástí naší evoluční reakce „bojuj nebo uteč“. Představuje přirozený způsob obrany před náhlým nebezpečím nebo hrozbou. Reakce našeho těla na stres nám pomáhá být ostražitější, soustředěnější a motivovanější. Klíčem k úspěchu je tedy efektivní zvládání stresu. Pokud chronický stres nemáme pod kontrolou, může si vybrat daň na našem duševním i fyzickém zdraví,“ říká David Heber, předseda Institutu Herbalife Nutrition.

Zvládání stresu pomocí zdravé stravy

Náš imunitní systém vyžaduje dostatek spánku, pohybu a správné výživy. Dlouhodobý stres může vést k únavě a mít nepříznivé účinky na naši náladu, což může negativně ovlivnit naše rozhodnutí týkající se zdravého životního stylu,“ dodává Heber.

David Heber, předseda Institutu Herbalife Nutrition
David Heber, předseda Institutu Herbalife Nutrition | Zdroj: Herbalife Nutrition

Mnozí lidé mají tendenci stres zajídat a sahají po jídlech, která jsou sice rychlá a mají uklidňující účinek, ale často také obsahují velké množství tuku, soli a cukru. Nadměrná konzumace kofeinu během dne nebo dokonce večer pro zlepšení nálady a dobytí energie zase může vést k narušení spánku.

Dávejte si pozor, co během stresových situací jíte. Vyvážená strava vám může pomoci zvládat různé hladiny stresu a změnit způsob, jakým na ně reagujete.

4 tipy, na co myslet při zvládání stresu

1. Vyhněte se bezhlavému zajídání stresu

Vysokokalorická jídla mohou v mozku stimulovat uvolňování určitých chemických látek, které vám dají pocit odměny, avšak pouze krátkodobě. Zároveň vyvolávají touhu jíst dál. Můžete se tudíž ocitnout v začarovaném kruhu. Přejídání obvykle vede k nárůstu hmotnosti, což zvyšuje psychický stres. Sladkosti, jako například zmrzlina, dokážou dočasně navodit příjemný pocit, ale potom vždy následuje propad. „Pokud cítíte potřebu jíst, sáhněte po výživných, tvrdých a křupavých výrobcích, které pomohou zmírnit stres už jen tím, že zapojí žvýkací svaly. Dát si můžete třeba mandle, sójové boby či mladou „baby“ mrkev,“ radí David Heber.

2. Jezte pravidelně a nevynechávejte jídla

Problémem není jen přejídání. Když jste ve stresu, je snadné jídlo odložit, a nakonec ho úplně vynechat. V důsledku toho může dojít ke zhoršení nálady a úbytku energie. Klesnout může i hladina cukru v krvi, což vede ke zvýšenému stresu. Pokud stres utlumuje vaši chuť k jídlu, zkuste jíst během dne menší porce, ale častěji.

TIP: Nastartuje svůj den správně a vyzkoušejte Instantní bylinný nápoj s příchutí broskve od Herbalife Nutrition. Jedná se o lahodný, nízkokalorický, osvěžující nápoj, jehož základ tvoří zelený čaj a pomerančové pekoe (tradiční černý čaj). Dále obsahuje výtažky z květu Malva, květu ibišku a semínka kardamomu. Zelený čaj, obsažený v tomto nápoji, je extrahovaný vodou, aby si zachoval celé spektrum sloučenin. Vychutnejte si ho každé ráno společně s vyváženou snídaní.

Instantní bylinný nápoj s příchutí broskve od Herbalife Nutrition
Instantní bylinný nápoj s příchutí broskve od Herbalife Nutrition | Zdroj: Herbalife Nutrition

Podle Davida Hebera je však důležité i to, jak jíme: „Nezapomínejte na to, aby byl čas, který věnujete jídlu, příjemný, a především oddělený od práce či jiných zdrojů stresu. Pokud totiž jíte u pracovního stolu nebo během večeře platíte účty, i to si může nakonec vybrat svou daň. Udělejte si čas na sebe, u jídla zpomalte a odpočiňte si. Tímto způsobem toho pravděpodobně sníte méně a jídlo si více vychutnáte.“

3. Zvládejte stres pomocí fyzické aktivity

Ať už se vám do cvičení chce nebo ne, jedná se o skvělý způsob odbourávání stresu. Když cvičíte, vaše tělo uvolňuje endorfiny, díky kterým se přirozeně cítíte dobře. Pro někoho jsou nejlepším lékem na stres nenáročná cvičení s nízkou intenzitou jako jóga, pilates nebo relaxační procházka v parku. Jiní zase dávají přednost intenzivnímu cvičení, například sprintu či běhu.

Ať už vám dobrý pocit navozuje jakékoli cvičení, nejspíš ho zvládnete vyzkoušet i doma. Na portálu Herbalife Nutrition Fitness najdete tréninkové postupy pro různé úrovně fyzické kondice.

4. Nezapomínejte na dostatek spánku

Když nemáte dostatek spánku, vaše tělo uvolňuje více kortizolu než obvykle. Kortizol je stresový hormon, jehož přebytek může způsobit, že se budete cítit vystresovaně a unaveně. Spánek pomáhá tělu přejít do zotavovacího režimu a obnovovat naše buňky. Tento proces je mimořádně důležitý pro naše tělo jako celek, přičemž kvalitní noční odpočinek může rovněž zmírnit psychický stres.

Výživa, cvičení a spánek pozitivně působí na zdraví člověka. Stresujících situací vás sice nezbaví, ale mohou vám pomoci lépe zvládat různé úrovně stresu, a dosáhnout tak celkové pohody.

O Herbalife Nutrition

Rádi byste se dozvěděli více informací o produktech a příležitostech, které nabízí koncept Herbalife Nutrition?

Produkty Herbalife Nutrition se prodávají výhradně prostřednictvím Členů Herbalife Nutrition a není možné je zakoupit v obchodních řetězcích ani eshopech. Poradci a Trenéři z řad Členů Herbalife Nutrition nabízí personalizované vedení, rady a podporu, které vám pomohou proměnit vaše cíle v realitu.

Pokud ještě nemáte svého Poradce / Trenéra, navštivte webové stránky.