Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Logo IZPP
Zelenina
3
Fotogalerie

Z polí a sadů rovnou na váš stůl

Chcete pro sebe a své nejbližší vybírat ty nejlepší potraviny? Jak zajistit, aby ovoce a zelenina obsahovaly co nejvíce vitamínů a co nejméně chemie? Víte, co všechno se děje s jídlem, obyčejným rajčetem, než se dostane na váš stůl?

Udiveně zíráte, když vám hypermarkety nabízí brambory z Egypta či česnek z Číny? Jedná se o produkty bez tváře, bez jasného původu a přepravované tisíce kilometrů naprosto zbytečně. Nejdůležitější je však kvalita, a tu můžete zásadně ovlivnit. Nakupujte jen takové potraviny, které mají dohledatelný tuzemský původ. Pokud máte pocit, že jste se také už přejedla anonymních potravin, je ten správný čas začít si hlídat, co přesně jíte. Místní potraviny jsou velkým trendem naší současnosti.

Jezte to, co zrovna roste

Už jste si tak zvykla na celoroční nabídku čehokoli ze sortimentu ovoce a zeleniny, že vám ani nepřijde divné, když se v obchodě na začátku května objeví jahody s nápisem „české“? Až když je jíte, trkne vás, že jsme zase naletěla. Skleníkové plody kdoví z jaké Tramtárie přece jen chutnají jinak než sladké rudé české jahody ze záhonu. Pokud chcete nakupovat tu nejlepší českou zeleninu a ovoce, měla byste se řídit základním vodítkem a tím je to, co zrovna přirozeně roste v dané sezoně.

Stále více lidí se zajímá o to, odkud pochází ovoce a zelenina, z kterých vaří pro své nejbližší. Jasným důkazem je několikatisícová návštěvnost farmářských trhů. A také zvyšující se nabídka českých potravin v obchodech. Cesta zeleniny z pole do vaší kuchyně tak může trvat jen několik málo hodin. Upřednostňujte přirozené potraviny před polotovary, a české, čerstvé potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. V Čechách máme navíc přísné normy na používání pesticidů a na dodržování dohlížejí pravidelné kontroly.

Co je čerstvé, to je nejlepší

Pokud potraviny neputují přes půl světa, jsou samozřejmě čerstvější a zralejší než ty dovážené, které musí urazit dlouhou cestu, než se dostanou na váš talíř. Důležitý je nejen způsob pěstování, přeprava, ale i skladování. České potraviny jsou sklízeny zralé, v té nejlepší kondici a proto mají i plnou, výraznou chuť, neboť nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Čerstvě sklizené ovoce tak má i více vitamínů, a neobsahuje konzervanty, které zajišťují trvanlivost při převozu.

Kvalitní plodiny najdete v běžném obchodě, jen je důležité sledovat etikety ovoce a zeleniny s označením CZ. Můžete si také najít dobrého zemědělce ve svém okolí, jehož vlastnoručně vypěstovaným produktům důvěřujete, a nakupovat přímo od něho. V současnosti je populární také nákup čerstvých potravin také na farmářských trzích. Navštěvují je pravidelně tisíce lidí, kteří jdou cíleně sehnat kvalitní potraviny Můžete tak zakoupit místní a sezónní ovoce, zeleninu, ale i mléčné a masné výrobky, pečivo, bylinky, koření, či místní speciality. Společným jmenovatelem je tuzemský původ, důraz na vysokou kvalitu i dohledatelný původ všech prodávaných potravin.

Zasloužíte si to nejlepší

České potraviny jsou zpracovány s maximálním ohledem k našemu životnímu prostředí. Nákupem domácích produktů nejen podpoříte naše farmáře a zemědělce, a navíc budete i přesně vědět, komu konkrétně dáváte peníze za vypěstované potraviny, a jistě pro vás bude zajímavá i nižší cena, než kterou byste zaplatila za podobné, ale nekvalitní produkty v maloobchodní síti. Odpadá totiž marže obchodníkům a dalším částem obchodních řetězců. Naprostá čerstvost, vysoká kvalita a zaručeně český původ kvalitních potravin, to jsou hlavní výhody, které získáte spoluprací s českými pěstiteli. Potraviny totiž nejen udržují naše tělo při životě, ale také působí na naše životy. Kromě zdravé stravy a životního stylu si tak dopřáváte pocit, že vašemu tělu dáváte to nejlepší!

Zajímavosti o oblíbených potravinách, které možná nevíte, se dozvíte na další straně. >>>

Pokračování 2 / 2

Česnek

Je vyhlášený svou kvalitou a jeho nákup je mnohem ekologičtější, protože na rozdíl od čínského česneku nemusí překonávat obří vzdálenosti. Česnek z Číny urazí přes 20 000 kilometrů než se dostane do vaší domácnosti.

Med

Akátový, lipový, květový, řepkový... U nás se vyrábí různé druhy a každý si může vybrat podle chuti. Ten náš navíc míří přímo od včelařů do regálů obchodů. Med z Ukrajiny musí překonat 1 500 kilometrů. Pro medy z tropických oblastí platí méně přísné limity.

Rajčata

Voňavá, plná chuti, kvalitní a dostupná po celý rok. Česká rajčata už seženete v každém supermarketu a na rozdíl od rajčat z Maroka, která cestují přes 3 000 kilometrů, ty naše překonají jen pár desítek kilometrů.

Jablka

U nás se jim velmi daří a díky tomu se dostávají do obchodů hned po sklizni. Na rozdíl o od jablek z Nového Zélandu, které musí překonat přes 22 000 kilometrů, než se objeví na pultech obchodů.

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství | Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Logo IZPP
Logo IZPP | Zdroj: Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků