...

... Zdroj: iStock.com

Všechny druhy léčby alergie. Která je pro vás ta pravá?

Jakmile se u vás začnou projevovat příznaky alergie, vaše kroky by měly rovnou vést k alergologovi. Ten vás otestuje a doporučí léčbu, která právě pro vás bude nejvhodnější. Víte, jakou terapii pravděpodobně podstoupíte a co od ní můžete čekat?

„Léčba alergie se zhruba dělí na úlevovou a preventivně protizánětlivou,“ říká prof. MUDr. Václav Špičák, CSc. z imunologické a alergologické ambulance Immuno-Flow. Úlevová léčba je ta, která řeší akutní potíže s alergickou rýmou, a patří do ní zejména léky – takzvaná antihistaminika.

Rychlá úleva od náhlých potíží

„Antihistaminika mají za úkol mírnit projevy, ale bohužel neřeší příčinu alergií. Užívají se většinou 1x denně, jejich účinek byste měli během několika hodin pocítit. Mezi oblíbená antihistaminika patří i Claritine. Většinou neomezuje Vaše každodenní aktivity, můžete fungovat ve škole, v práci, bavit se, a to bez větších omezení, ale pamatujte na to, že každý toleruje léčbu jinak,“ radí MUDr. Miluše Kotalíková. „Antihistaminika navíc nejsou ani návyková a jsou určena k léčbě jak sezonní, tak i celoroční alergické rýmy,“ dodává.

Kortikoidy ano, ale…

Alergie se dá léčit i kortikoidy. Jde o uměle vyrobené hormony podobné těm kůry nadledvin, které potlačují imunitní odpověď, tlumí zánět a zasahují i do řady dalších dějů. Jsou k dostání v podobě očních i nosních kapek, nosních sprejů, sprejů a prášků k inhalaci, tablet a injekcí. Podávají se pacientům, pokud je to nutné. Lokální kortikoidy jsou cíleny na konkrétní tkáň, celkové kortikoidy se podávají, pokud žádná jiná léčba nemá dostatečný efekt.

„Inhalační kortikoidy působí na sliznicích lokálně a medikamenty, zejména ty novodobé, jsou i při opakovaném podávání bezpečné a v mnoha případech nenahraditelné např. při astmatu. Některé doslova zachraňují život,“ říká MUDr. Špičák.

Jak „vypnout“ imunitu

Z dlouhodobého hlediska je na alergii nejúčinnější cílená protizánětlivá léčba. „U mnoha pacientů lze s úspěchem využít předností alergenových vakcín – takzvaná specifická alergenová imunoterapie – SIT – pomocí zvyšujících se malých dávek alergenu navodit toleranci organismu nebo alespoň zmenšit projevy alergie. To je možné pomocí podkožních injekcí, aplikací kapiček pod jazyk nebo nejnověji užíváním tablet. Tato „tabletová“ metoda se však prozatím týká pacientů alergických pouze na pyly trav, roztoče domácího prachu, ale připravují se i další… Výhodou injekcí či kapek je, že se mohou namixovat tři či čtyři spouštěče dohromady (stejné skupiny, tedy například vdechované pylové alergeny), a tím rychleji potlačit riziko alergické reakce,“ vysvětluje MUDr. Špičák.

Účinky vakcíny, ať už je injekční nebo kapková, se můžou projevit příznivě již v prvním roce užívání, ale optimální je kúra tříletá. „Bonusem imunizace je, že po dané kúře už pacient nepotřebuje žádná další farmaka, je bez potíží,“ zdůrazňuje lékař.

Z různých dalších léčebných metod je proti alergii účinná i akupunktura, jejíž aplikace přechodně zmírňuje alergické projevy.

Změna je život

Léčba alergie ale není jen otázkou vhodně zvolených medikamentů. V neposlední řadě je důležité, aby se pacienti alergenům pokud možno vyhýbali a dodržovali preventivní opatření (zajistili před alergeny domácnost, konzumovali potraviny, které projevy alergie mírní atd.). Celkově je pro ně dobré změnit životní styl. „Pusťme se do obnovy, renovace starých babičkovských rad ohledně otužování, zdravého přístupu k životu, pohybu i jídelníčku,“ nabádá MUDr. Špičák. „Věřím, že se situace začne postupně zlepšovat,“ uzavírá.