Voňavé kynuté buchty s povidly jako od babičky! | Ženy.cz
 


Voňavé kynuté buchty s povidly jako od babičky!

18. dubna 2020 • 06:00
• Foto: F.O.O.D.

Nadýchané a voňavé kynuté buchty naplněné povidly ovoněnými kapkou rumu jsou nejlepší bohatě poprášené moučkovým cukrem.

Suroviny

Na buchty: 20 g droždí, 100 g cukru krupice, 250 ml teplého mléka, 550 g polohrubé mouky + na pomoučnění, citronová kůra z 1 citronu, 100 g rozpuštěného másla, 25 g rozpuštěného másla do pekáče na obalení buchet, 1 ks vejce, slunečnicový olej a sůl

Na náplň: 400 g tuhých povidel a 2 lžíce tuzemáku

Na dokončení: 1 lžíce másla, 1 lžíce tuzemáku, 1 lžíce 12% smetany a moučkový cukr

Postup

1. V malé misce za pomoci lžíce rozetřete na hladkou kašičku rozdrobené droždí se lžící cukru. Přilijte polovinu teplého mléka (v mléce udržíte prst) a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 10 minut.

2. Do mísy kuchyňského robota nebo do velké mísy nasypte zbylý cukr, mouku, citronovou kůru a špetku soli, vše promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Hákem za nízké rychlosti nebo vařečkou vypracujte hladké měkké těsto. Zpracovávejte ho alespoň 10 minut.

3. Jinou mísu vytřete olejem a přendejte do ní těsto a vytvořte z něj bochánek. Zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě kynout minimálně hodinu a půl. Povidla nechte v pokojové teplotě povolit a metlou promíchejte s tuzemákem. Pekáč vylijte rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 200 °C.

4. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 12 (16 či 20) stejných dílů. Každý roztáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci povidel. Okraje opatrně spojte nad povidly tak, aby vznikla kulatá buchta. Obalte ji v másle v pekáči a pokračujte s ostatními kousky. Skládejte je těsně vedle sebe (3 x 4, 4 x 4 nebo 5 x 4). Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

5. Do předehřáté trouby vložte buchty, teplotu snižte na 180 °C a pečte dozlatova, asi 30 minut. Mezitím promíchejte rozpuštěné máslo s tuzemákem a smetanou. Hotové horké buchty směsí potřete a vychladlé pocukrujte.

Nedaří se vám sehnat droždí? Víme, čím ho nahradit! Dočtete se ZDE!

Další skvělé recepty (nejen na pečení) najdete na webu Recepty.cz!

Jdi na homepageZpět na začátek

Horoskopy