Voňavé kynuté buchty s povidly jako od babičky! | Ženy.cz
 


Voňavé kynuté buchty s povidly jako od babičky!

18. dubna 2020 • 06:00
Voňavé kynuté buchty s povidly jako od babičky!
• Foto:F.O.O.D.

Nadýchané a voňavé kynuté buchty naplněné povidly ovoněnými kapkou rumu jsou nejlepší bohatě poprášené moučkovým cukrem.

Suroviny

Na buchty: 20 g droždí, 100 g cukru krupice, 250 ml teplého mléka, 550 g polohrubé mouky + na pomoučnění, citronová kůra z 1 citronu, 100 g rozpuštěného másla, 25 g rozpuštěného másla do pekáče na obalení buchet, 1 ks vejce, slunečnicový olej a sůl

Na náplň: 400 g tuhých povidel a 2 lžíce tuzemáku

Na dokončení: 1 lžíce másla, 1 lžíce tuzemáku, 1 lžíce 12% smetany a moučkový cukr

Postup

1. V malé misce za pomoci lžíce rozetřete na hladkou kašičku rozdrobené droždí se lžící cukru. Přilijte polovinu teplého mléka (v mléce udržíte prst) a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 10 minut.

2. Do mísy kuchyňského robota nebo do velké mísy nasypte zbylý cukr, mouku, citronovou kůru a špetku soli, vše promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Hákem za nízké rychlosti nebo vařečkou vypracujte hladké měkké těsto. Zpracovávejte ho alespoň 10 minut.

3. Jinou mísu vytřete olejem a přendejte do ní těsto a vytvořte z něj bochánek. Zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě kynout minimálně hodinu a půl. Povidla nechte v pokojové teplotě povolit a metlou promíchejte s tuzemákem. Pekáč vylijte rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 200 °C.

4. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 12 (16 či 20) stejných dílů. Každý roztáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci povidel. Okraje opatrně spojte nad povidly tak, aby vznikla kulatá buchta. Obalte ji v másle v pekáči a pokračujte s ostatními kousky. Skládejte je těsně vedle sebe (3 x 4, 4 x 4 nebo 5 x 4). Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

5. Do předehřáté trouby vložte buchty, teplotu snižte na 180 °C a pečte dozlatova, asi 30 minut. Mezitím promíchejte rozpuštěné máslo s tuzemákem a smetanou. Hotové horké buchty směsí potřete a vychladlé pocukrujte.

Nedaří se vám sehnat droždí? Víme, čím ho nahradit! Dočtete se ZDE!

Další skvělé recepty (nejen na pečení) najdete na webu Recepty.cz!

Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy