Víkendové pečení: Borůvkové řezy s mandlemi!
Sladký zákusek k odpolednímu čaji nebo kávě by rozhodně neměl být složitý na přípravu. Vyzkoušejte třeba bezlepkové borůvkové řezy, které si všichni zamilují.
BORŮVKOVÉ ŘEZY S MANDLEMI
1 forma 20 x 20 cm
Příprava: 30 minut + 40 minut pečení
Suroviny: 150 g studeného másla, 4 lžíce třtinového cukru, 200 g špaldové mouky, 50 g jemně mletých mandlí, 2–3 lžíce studeného mléka
Náplň: 200 g rozmrazených borůvek, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce citronové šťávy + 2–3 lžičky na polevu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 hrst nasekaných nebo plátkových mandlí, 2 lžíce moučkového cukru, čerstvé borůvky a lístky máty na dokončení
Postup:
1. Máslo nakrájejte na malé kousky a promíchejte se sypkými surovinami, prsty vypracujte drobenku a tu rychle spojte v hladké těsto, podle potřeby přidejte mléko. Těsto nemusí být dokonale hladké, může se i trochu lepit. Vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru a přeneste i se spodním papírem do formy. Formu s těstem uložte na 15 minut do mrazáku, poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 20 minut.
2. V kastrolu svařte borůvky s cukrem a nechte zredukovat tekutinu, aby směs trochu zhoustla. Přidejte citronovou šťávu, škrob, dobře promíchejte a ještě 1–2 minuty povařte. Borůvkovou směs rozetřete na předpečený korpus, posypte mandlemi a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut.
3. Na ještě teplý koláč dejte čerstvé borůvky a ozdobte ho polevou umíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy. Koláč nechte zcela vychladnout a uložte ho do druhého dne do ledničky. Před podáváním přidejte lístky máty.