Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi

Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi Zdroj: Johana Střížková

Víkendové hřešení: Upečte si dort se slaným karamelem!

Také jste podlehli gastro trendu v podobě slaného karamelu? Pokud už máte všechny zmrzliny vyzkoušené, přichází na řadu zákusky. Upečte si doma dort se slaným karamelem a medovými plástvemi, po kterém se jen zapráší. 

DORT SE SLANÝM KARAMELEM A MEDOVÝMI PLÁSTVEMI

forma o 24 cm

Příprava: 1 hodina + 90 minut pečení

Suroviny: 300 ml mléka, 200 g krupicového cukru, 150 g třtinového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 250 g másla, 200 g hořké čokolády, 2 vejce, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g holandského kakaa

Krém: 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 200 g karamelového salka, 1 lžička hrubozrnné soli

Medové plástve (honeycomb): 440 g krupicového cukru, 80 g medu, 80 ml vody, 1 lžíce jedlé sody

Postup:

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy nalijte mléko a promíchejte s oběma cukry a vanilkovým extraktem.

2. Máslo rozehřejte s nalámanou čokoládou, nechte trochu zchladnout a spolu s vejci všlehejte k mléku.

3. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a kakaem a spojte s tekutými ingrediencemi na polotuhé těsto, ale nemíchejte příliš.

4. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní vlijte. Uhlaďte povrch a pečte 80 až 90 minut. Korpus vyzkoušejte špejlí, a pokud ji vytáhnete suchou, je upečeno. Nechte korpus dobře vychladnout.

5. Připravte si krém. Máslo pokojové teploty utřete v robotu s cukrem do pěny, použijte šlehací metlu a šlehejte alespoň 8 minut. Poté všlehejte karamelové salko a sůl. Odložte do ledničky.

6. Na medovou plástev si připravte plech vyložený pečicím papírem. Cukr, med a vodu dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Vařte bez míchání 9–10 minut, dokud teplota rozvaru nedosáhne 152 °C. Rychle metlou vmíchejte sodu, obsah hrnce začne hodně pěnit. Tekutinu ihned přelijte na plech a nechte zchladnout.

7. Korpus prokrájejte na tři pláty. Krém přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. První plát ozdobte krémem a položte na něj druhý plát. Opět ozdobte a završte posledním plátem. Okraje korpusu ozdobte krémem a doprostřed nasypte nalámané medové plástve. Uchovávejte v chladu.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním květnovém čísle magazínu F.O.O.D.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz

food květen
food květen | Zdroj: archiv

Vyzkoušejte také krtkův dort z webu recepty.cz.