Video placeholde

Vanilkové rohlíčky bez vajec a za pár minut! Vyzkoušejte náš recept

Slaďoučké, jemné a pekelně návykové – také patříte k těm, pro které Vánoce nezačnou, dokud celá kuchyň nevoní vanilkou? Vyzkoušejte letos nejkřehčí vanilkové rohlíčky podle našeho video receptu s užitečnými tipy a upečte takové, které se rozplývají na jazyku.

Bez vanilkových rohlíčků by Vánoce nebyly to pravé. Tohle cukroví je tradiční a na přípravu velice snadné. Pokud ale chcete mít jistotu, že vaše rohlíčky zazáří, neměli byste zapomenout na pár drobností. Podívejte se na video v úvodu článku, kde vám přípravu rohlíčků dopodrobna ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

Suroviny: 100 g namletých vlašských ořechů, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, vanilkový a moučkový cukr na obalení

Postup:

1. Smícháme máslo, mouku, moučkový cukr a namleté ořechy a vypracujeme těsto. Oříšky má spousta z nás na rohlíčcích nejraději, i proto je nemusíte mlít úplně na jemno, větší kousky v těstu chutnají báječně.

2. Těsto vysypeme na vál, zpracujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

3. Z vychlazeného těsta vyválíme váleček. Odkrajujeme plátky, půlíme je a tvarujeme z nich rohlíčky, které pokládáme na pečicím papírem vyložený plech. Rohlíčky pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví.

4. Upečené rohlíčky necháme pár minut vychladnout, aby se nelámaly, a mírně teplé je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pokud se vám rohlíčky při tvarování lámou a drolí, může za to nejčastěji rozehřáté těsto. Dlouhým hnětením rukama zvyšujete jeho teplotu a po chvilce se s ním přestane dobře pracovat. Až se vám těsto začne rozpadat, raději mu dopřejte chvíli odpočinku v ledničce. Pomoci může také kvalitní mouka, která nasaje přebytečný tuk.

Nakonec je potřeba vychytat správnou teplotu rohlíčků, při které se můžete pustit do obalování. Ještě horké se vám budou obalovat špatně a hrozí, že si rozbijete pracně vymodelovaný tvar, na příliš studených by zase cukr nedržel. Ideální je před obalováním pár minut počkat.