.

. Zdroj: Zdroj: iStock

Už žádné míchání: Připravte si lahodný bešamel v troubě za pár minut

Klasický bešamel se musí intenzivně míchat až 20 minut, než se mouka pořádně provaří. Kouzlo tohoto receptu ale spočívá v tom, že je rychlejší a skoro bez práce. Základ všech světlých krémových omáček v něm totiž vyrobíte v troubě! Jak na to?

Ingredience na 1 porci:

8 g hladké mouky, 12 g másla, 200 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření (12 % tuku), ¼ lžičky soli, špetka muškátového oříšku, špetka bílého pepře, 20 g sýra, 1 jarní cibulka, předvařené kapustičky a šunka nakrájená na kostky

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Rozpalte máslo na pánvi. Přidejte hladkou mouku a zamíchejte, ať se hmota pěkně spojí. Vlijte smetanu na vaření nebo mléko (pokojové teploty) a stále míchejte.

  2. Až začne tekutina houstnout, můžete dochucovat: čtvrt lžičky soli, špetka muškátového oříšku, trochu bílého pepře. A znovu míchejte, přiveďte k varu. Počkejte 2–3 minuty, než bešamel zhoustne. Plamen můžete zmírnit a nechat lehce probublávat a sem tam zamíchat. Potom vypněte plotýnku.

  3. Ve chvíli, kdy se už bešamel nevaří, můžete přidat trochu nastrouhaného sýru.

  4. Zapékací mističku trochu vymažte olivovým olejem. Vložte do ní třeba předvařené kapustičky a trochu šunky nakrájené na kostičky. Lehce zasolte a přelijte bešamelem. Nahoru přidejte další sýr.

  5. Předehřejte troubu na 200 °C a misku dejte do její horní poloviny. Zapékejte 15–20 minut.

Dobrou chuť!