Už žádné míchání: Připravte si lahodný bešamel v troubě za pár minut
Klasický bešamel se musí intenzivně míchat až 20 minut, než se mouka pořádně provaří. Kouzlo tohoto receptu ale spočívá v tom, že je rychlejší a skoro bez práce. Základ všech světlých krémových omáček v něm totiž vyrobíte v troubě! Jak na to?
Ingredience na 1 porci:
8 g hladké mouky, 12 g másla, 200 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření (12 % tuku), ¼ lžičky soli, špetka muškátového oříšku, špetka bílého pepře, 20 g sýra, 1 jarní cibulka, předvařené kapustičky a šunka nakrájená na kostky
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Rozpalte máslo na pánvi. Přidejte hladkou mouku a zamíchejte, ať se hmota pěkně spojí. Vlijte smetanu na vaření nebo mléko (pokojové teploty) a stále míchejte.
Až začne tekutina houstnout, můžete dochucovat: čtvrt lžičky soli, špetka muškátového oříšku, trochu bílého pepře. A znovu míchejte, přiveďte k varu. Počkejte 2–3 minuty, než bešamel zhoustne. Plamen můžete zmírnit a nechat lehce probublávat a sem tam zamíchat. Potom vypněte plotýnku.
Ve chvíli, kdy se už bešamel nevaří, můžete přidat trochu nastrouhaného sýru.
Zapékací mističku trochu vymažte olivovým olejem. Vložte do ní třeba předvařené kapustičky a trochu šunky nakrájené na kostičky. Lehce zasolte a přelijte bešamelem. Nahoru přidejte další sýr.
Předehřejte troubu na 200 °C a misku dejte do její horní poloviny. Zapékejte 15–20 minut.
Dobrou chuť!