Rychlý podmáslový chléb a sladový bochník. Který zkusíte jako první?

Rychlý podmáslový chléb a sladový bochník. Který zkusíte jako první? Zdroj: Stockfood.cz

Upeč třeba chleba! Vyzkoušejte recepty se sladem a podmáslím

Rychlý podmáslový chléb a sladový bochník můžete směle předložit i těm nejvzácnějším hostům.  

Rychlý podmáslový chléb

1 bochník, příprava: 50 minut

Suroviny: 500 g hladké celozrnné mouky + na podsypávání, 1 a půl lžičky jedlé sody, 1 lžička soli, 400 ml podmáslí

Troubu rozehřejte na 200 °C. Mouku smíchejte se sodou a solí a postupně zapracujte podmáslí. Když těsto drží pohromadě a je hladké, vytvarujte bochník.

Položte na plech vyložený pečicím papírem a pomoučněte. Nožem vytvořte žebrování, v případě kulatého bochníku zase třeba kříž.

Pečte asi 30 minut dozlatova.

Sladový bochník

1 bochník, příprava: 3,5 hodiny

Suroviny: 500 g sladové chlebové mouky, 1 lžička soli, 10 g instantního droždí, 30 g změklého másla, olivový olej, celozrnná mouka na pomoučnění

Mouku nasypte do velké mísy a na jednu stranu nasypte sůl, odděleně od ní nasypte na druhou stranu droždí. Přidejte máslo a 250 ml studené vody. Prsty propracujte těsto, podle potřeby přidejte ještě asi 50–70 ml vody.

Hotové těsto má být měkké. Pracovní desku potřete olivovým olejem a celými dlaněmi na ní propracujte těsto dohladka, asi 10 minut. Přendejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout, dokud alespoň nezdvojnásobí objem – ideálně až 3 hodiny.

Těsto vyndejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a propracujte. Vytvarujte bochník a položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do velkého igelitového sáčku a nechte ho znovu zdvojnásobit objem.

Troubu zapněte na 220 °C. Poprašte bochník trochou mouky a nařízněte nožem. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Článek připravil časopis F.O.O.D.