Tradiční vánočka ze šesti pramenů: Naučte se upéct tu nejlepší!

2 min čtení

2 min čtení

Vánočka je jednoduše královnou každého svátečního stolu. Její příprava sice vyžaduje dost práce a je při ní potřeba zvládnout několik nástrah, ale jakmile se vám jednou podaří, je vyhráno a postup už nikdy nezapomenete. Jak na to?

Ingredience:

350 g hladké mouky, 150 ml mléka, 70 g rozpuštěného vlažného másla, 70 g cukru krupice, 30 g rozinek, 30 g plátkovaných mandlí, 20 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru), 1 lžička citronové kůry, vejce na potření, sůl

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Do mísy robotu dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – postačí asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

  2. Ke kvásku a mouce přilijte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a nechte vše v robotu pracovat 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

  3. Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Poté jej vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

  4. Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobný návod najdete ve videu nahoře). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Dílo dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout dalších 60 minut, dokud vánočka viditelně nezvětší svůj objem.

  5. Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte, a pokud na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou ji poté dejte na mřížku úplně vychladnout. Pak už vánočku stačí akorát posypat cukrem a můžete se pustit do jídla.

Dobrou chuť!