Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Tradiční tvarohové knedlíky s jahodami: Sladký oběd, který si zamilujete

Jedno z nejoblíbenějších českých letních jídel? Máme jasno! Sladké knedlíky v sobě totiž spojují hned dvě úžasné suroviny – tvaroh a jahody. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a nezaměnitelně hříšnou chuť, která nás posílá do absolutního gastro ráje. Jak je zvládnout na jedničku?

Ingredience:

250 g měkkého tvarohu (jedna vanička), 200 g jahod, 1 vejce, 4 lžíce másla, 150 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, sůl

Poměr jedno vejce na jednu vaničku tvarohu je jednoduchý a snadno si ho zapamatujete. Množství mouky volte vždy podle citu. Ideálně ale zhruba 3 až 4 lžíce na jeden tvaroh. Pokud děláte knedlíky poprvé, začněte se 150 g mouky.

Určitě si též před přípravou těsta nachystejte věci na finální ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetku soli a vše promíchejte. Přidejte hrubou mouku, opět krátce promíchejte a nechte chvíli odležet.

  2. Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.

  3. Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Zbytečně jej nehněťte, jen ho pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).

  4. Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí.

  5. Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Poté je opatrně vylovte děrovanou naběračkou. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Hotovo!

Tipy navíc:

Čím víc mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím víc budete těsto hníst, tím budou knedlíky gumovější. I proto je dobré používat hrubou mouku.

Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).

Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.

A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky a švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně použijte i borůvky, rybíz nebo maliny.