Grilovací sezóna je tu! Jak na výtečný camembert nebo pološtiepok?
Na gril sice můžete plácnout pořádnou flákotu, ale lahodný sýr taky není k zahození. Ukážeme si, jak připravovat tři nejznámější typy sýrů na grilování. S ohněm a roštem si rozumí nejlépe a navíc se budou perfektně hodit do vegetariánského sýrového burgeru.
Ingredience:
sýry na grilování: rougette, camembert nebo hermelín, pološtiepok
olivový olej, grilovací koření, chilli papričky, jarní cibulky, salát Little Gem, rajčátka, brambory vařené ve slupce, brioška, případně brusinková marmeláda nebo čatní k sýrům, oblíbená omáčka či majonéza v případě, že děláte sýrové hamburgery
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Sýr rougette může rovnou na gril, a tak ho jenom potřete ze všech stran olejem.
Camembert nebo hermelín vyjměte z původního obalu a přendejte do nového (ideálně grilovacího) alobalu. Potřete jej olejem, obalte v koření a zabalte do alobalu.
Pološtiepok grilujte na tálu nebo na grilovací pánvi, jinak by totiž protekl roštem. Vytvořte mu z alobalu úhlednou vaničku, zakápněte olivovým olejem z obou stran a na grilu pak jednou otočte.
K sýrům přidejte na gril i zeleninu: očištěné jarní cibulky, papričky propíchané nožem, cherry rajčátka nebo rozpůlený salát Little Gem, případně uvařené brambory ve slupce. Pokud se chystáte dělat sýrový burger, rovnou k zelenině přidejte i rozpůlenou briošku a vše zakápněte olivovým olejem. Mezitím si připravte veškeré omáčky, čalamády a čatní, které budete chtít do burgeru a na sýry použít.
U sýru rougette, který může rovnou na gril bez alobalu, počkejte, až se lehce opeče a rošt na něm zanechá proužky. Papričky i cibulku mezitím klidně opalte, chutnají tak nejlépe. Pak už je stačí jen trochu osolit a opepřit.
U hermelínů a camembertů je zásadní, aby byly na prudkém žáru dostatečně dlouho – jen tak bude střed pořádně tekutý. Poznáte to jednoduše tak, že se v alobalu nafouknou. A když budete pokračovat dalších pár minut, povrch sýru místy zhnědne a ještě víc se opeče.
Pološtiepok společně s bramborami vyžadují více času, opékejte je proto důkladně z obou stran a hezky dozlatova.
Briošce, salátu Little Gem a rajčátkům naopak stačí na grilu pobýt jen minutu, maximálně dvě. Pak už jen stačí burger se sýrem zkompletovat, přidat oblíbené omáčky a majonézu a je hotovo.
Dobrou chuť!