Sojová svíčka bez obalu, Heart  Home Levandule a šalvěj, Albi, eshop.albi.cz, 71 Kč

Sojová svíčka bez obalu, Heart Home Levandule a šalvěj, Albi, eshop.albi.cz, 71 Kč Zdroj: archiv firem

Sojová svíčka bez obalu, Heart  Home Svěží grep a černý rybíz, Albi, eshop.albi.cz, 71 Kč
Vonná svíčka ve skle DW Home, Gardenia Rose, demdaco.cz, 558 Kč
Vonné svíčky ReminiScent, PartyLite, partylite.cz, 965 Kč
Čajové svíčky Just Dessert, PartyLite, partylite.cz, 299 Kč
Menší svíčka Heart Home, Sladké třešně, Albi, eshop.albi.cz, 229 Kč
18
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Které svíčky oslní pod stromečkem, krásně voní a vydrží dlouho?

Když přemýšlím nad tím, kdo nemá rád svíčky, napadají mě snad jen muži. My ženy si na nich zkrátka ujíždíme a s příchodem Vánoc a obecně zimy se jimi obklopujeme ještě mnohem více než v jiných obdobích. Vyzkoušely jsme několik svíček, zhodnotily jejich design, vůni i to, jak dlouho vydrží. A samozřejmě jsme si to maximálně užívaly!

Redaktorka Ženy.cz Andrea

DW Home, Grapefruit

Svíčky zkrátka miluji! Ale přes léto na ně trochu zapomínám. Zimu si však bez nich nedokážu představit. I přesto však nejsem velkým fanouškem klasických zimních vůní, jako je skořice nebo třeba hřebíček. Mám ráda ovocné vůně, a přesně proto jsem si zamilovala tuhle svíčku se svěží vůní grepu, která mi i v mrazech připomene, že léto se zase blíží. Třešničkou na dortu už je jen překrásný skleněný obal se zlatým víkem, který působí opravdu luxusně. Vůně je dostatečně, ale nevtíravě cítit i po zapálení a během pár minut mi provoněla celý obývací pokoj i kuchyň. Stejně intenzivní a příjemná byla i vůně gardénie.

...
... | Zdroj: archiv firem

Hearts & Home, Kouzlo Vánoc a Sladká třešeň

Tak tohle je další láska! Krásné svíčky ve skle s opojnou ovocnou vůní. Velká svíčka Kouzlo vánoc, ve které se ukrývá vůně horkého punče, plátků pomeranče, karamelu a jablek je dokonalým společníkem pro vánoční čas a také jako dárek pod stromeček. Výrobci slibují, že vydrží hořet až 70 hodin, což můžu potvrdit. Menší svíčka Sladká třešeň voní tak božsky, že jsem měla chuť ji sníst (ještě že je schovaná ve skle). Obě svíčky voní velmi intenzivně i po zapálení, a tak se skvěle hodí i do velkých prostor.

...
... | Zdroj: archiv firem

Earl of East, Greenhouse

Minimalistická svíčka na první pohled naladí atmosféru hygge, aniž byste ji zapálila. Dokonale totiž vystihuje jednoduchý skandinávský styl, který je mi opravdu blízký. Na první přivonění vás možná příliš nenaláká, ale po zapálení vás okouzlí nevšední směs rajčete, petrželi, bazalky a citronu. Je ideální do menších prostor, protože nevoní tak intenzivně, alespoň si můžete být jistá, že vás z ní nebude bolet hlava. Přestože není příliš velká, vydrží hořet opravdu dlouho!

Minimalistická svíčka velikost M, Greenhouse, biosophy.cz, 590 Kč
Minimalistická svíčka velikost M, Greenhouse, biosophy.cz, 590 Kč | Zdroj: archiv firem

L'Occitane, Kandované ovoce a Zimní les

Plechový obal sice nepůsobí tak luxusně jako skleněný, ale u těchto svíček mi to rozhodně vůbec nevadí. Kandované ovoce totiž voní opravdu božsky. Po zapálení vás přenese do cukrárny plné sladkostí, Zimní les na zimní procházku mezi borovicemi. Budu se opakovat, ale přestože nejsou svíčky příliš velké, užijete si jejich opojnou vůni opravdu dlouho!

...
... | Zdroj: archiv firem

Editorka Ženy.cz Irena

Rituals, Ajurvéda

Svíčka se sladkou vůní indické růže a mandlového oleje je v první řadě nádherná na pohled. Dokonalý design, čistý tvar, nádherná bordó barva, a ke všemu ještě papírová krabička z této svíčky dělají ideální dárek pod stromeček. Vůně je nádherná, a pokud milujete opravdu intenzivní odér nebo potřebujete jednu svíčku do obřích prostor, pak je pro vás tento výrobek ideální volbou. Do pokoje nebo do práce na stůl je ale svíčka opravdu silně parfémovaná. Já si ji nakonec doma zapaluji vždy tak na pět minut, což bohatě stačí. S tím mi ovšem vydrží až do léta a ven na terasu bude ideální.

Ayurveda Scented Candle, Rituals, 535 Kč.
Ayurveda Scented Candle, Rituals, 535 Kč. | Zdroj: Archiv firem

DW Home, Tranquil Lotus

Také takhle svíčka mne zaujala svým jednoduchým a čistým designem. Vůně Tranquil Lotus na mne při očichání nezapálené svíčky působila malinko uměle, po zapálení se ale vůně nádherně rozvinula a působila naprosto přirozeně. Hoří pomalu a určitě vydrží déle než slibovaných 50 hodin, protože polovinu času už rozhodně byla zapálena, a ve skleničce zbývá mnohem více než polovina vosku.

Vonná svíčka ve skle DW Home, Tranquil Lotus, demdaco.cz, 496 Kč
Vonná svíčka ve skle DW Home, Tranquil Lotus, demdaco.cz, 496 Kč | Zdroj: archiv firem

L´Occitane, Light up my future

Tuto svíčku společnost L'OCCITANE vytvořila ve spolupráci s Marií Claire, aby získala finanční prostředky na vzdělávání žen, a celý zisk z prodeje je věnován třem vybraným charitativním organizacím. Svíčka má opravdu jemnou květinovou vůni, jsou z ní cítit konvalinky a jasmín. Vůně je pro mne silná tak akorát – vnímáte ji, ale nemáte po dvaceti minutách pocit, že vás začíná bolet hlava. Snesly ji i kolegyně v práci a mně udělala příjemné vánoční prostředí. Bohužel už je vyprodána, ale jestli se bude prodávat i příští rok, určitě si akci ohlídám!

Svíčka La Flamme, L'Occitane, 190 Kč
Svíčka La Flamme, L'Occitane, 190 Kč | Zdroj: archiv firem

PartyLite, Spice market

Tahle svíčka nádherně a jemně voněla kořením a nádechem myrhy, což je v případě svíček má nejoblíbenější vůně. Vůně je ale opravdu lehoučká a nezesílí, ani když svíčka hoří. V pokoji ale může hořet celý večer a vy cítíte opravdu jen jemný závan slabé vůně. A já nakonec zjistila, že tato svíčka mi vyhovuje nejvíc, protože mě ani náznakem nezačala bolet hlava. Pro někoho může být vůně ale velmi nenápadná. Svíčka ovšem nemá nádobu, což já osobně považuji za ekologické, ale je pravda, že pak hoří rychleji a nerovnoměrně.

Jednoduchá svíčka bez obalu, PartyLite, partylite.cz, 469 Kč
Jednoduchá svíčka bez obalu, PartyLite, partylite.cz, 469 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Ženy.cz Ivona

PartyLite, ReminiScent

Trojice vonných svíček z vánoční kolekce ReminiScent od americké značky PartyLite: bílá (Iced Snowberries) voní jemně po ovoci, vanilce a pižmu, červená (Crimson Berry) sladce po červených plodech, citrusech, muškátovém oříšku a vintage koňaku, zatímco svěží zelená (Emerald Balsam) připomíná vůni jehličí. Ze všech tří mi byla nejpříjemnější bílá, červenou bych pak volila na slavnostnější příležitost (třeba Štědrý večer). Svíčky se prodávají v hezkém papírovém setu, samy o sobě pak mají jednoduchý skleněný obal s dekorem vloček, který rozhodně neurazí, ale ani nenadchne. Líbilo se mi, že šly okamžitě zapálit (žádné zápasení), poněkud déle však trvalo, než se rozvoněly.

Vonné svíčky ReminiScent, PartyLite, partylite.cz, 965 Kč
Vonné svíčky ReminiScent, PartyLite, partylite.cz, 965 Kč | Zdroj: archiv firem

Heart & Home, Levandule & šalvěj a Svěží grep & černý rybíz

Finančně dostupné svíčky, které jsou určeny do menší místnosti (koupelny, toalety). Navzdory nízké ceně disponují kvalitním knotem z Německa a sójovým voskem, jsou vyrobeny pouze z přírodních ingrediencí a prý šetří životní prostředí. Svíčky naproti tomu asi neuspokojí ty, kdo si potrpí na design - mají kónický tvar, vkládají se do prostého skleněného kelímku (dokoupíte za 26 korun na eshop.albi.cz) a hodí se spíše do interiéru ve stylu Provence. Při prvním přičichnutí vzbuzují pochybnosti (vůně působí synteticky), ale po zapálení jsem musela změnit názor - levandulová vůně i svěží grep, jakkoli ani jednu z nich příliš ráda nemám, mě velmi mile překvapily.

...
... | Zdroj: archiv firem

DW Home, Pumpkin Spice

Tohle byla láska na první přičichnutí. Vonná svíčka Pumpkin Spice má plnou a krémovou vůni, která evokuje až gurmánský zážitek. Osobně tam cítím nejen dýni, ale hlavně oblíbenou skořici. Svíčka má i krásný design: tlusté oranžové sklo doplňuje víčko v barvě mědi a jednoduchá etiketa. Skutečná stylovka a dokonalá volba nejen na podzim, ale klidně i pro období adventu. Voní jemně, sladce, nevtíravě. Snadno provoní i větší místnost.

Vonná svíčka Pumpkin Spice, DW Home, demdaco.cz, 434 Kč
Vonná svíčka Pumpkin Spice, DW Home, demdaco.cz, 434 Kč | Zdroj: archiv firem

Grafička Tereza

PartyLite, Just Dessert

Pastelové čajové svíčky jsou ideální jako vánoční dárek. Mají totiž opravdu roztomilé balení, které připomíná růžovou krabičku plnou sladkých makronek. Provoní sice jen menší plochu, ale nikdo by od nich nečekal víc. Jsou ideální do aroma lampy nebo třeba na okraj vany, kde zpříjemní dlouhou horkou koupel. A i přestože jsou malinké, když si k nim přičichnete, vůně švestek, makronek nebo marshmallow vás dostane. Nebo alespoň já jsem byla nadšená.

Čajové svíčky Just Dessert, PartyLite, partylite.cz, 299 Kč
Čajové svíčky Just Dessert, PartyLite, partylite.cz, 299 Kč | Zdroj: archiv firem

The Country Candle Company, Sparkling Spice

A ještě jedna svíčka v plechu, tentokrát kulatém. Má moc hezký vánoční design, který by se mi líbil klidně i na pleteném svetru... Ale zpět ke svíčce! I když se tentokrát jedná o ryze vánoční vůní, kupodivu mi byla příjemná. Trošku mi připomínala vůni při vaření jablečného kompotu. Zkrátka spoustu hřebíčku a skořice. Její aroma je dost intenzivní a pronikavé, takže se skvěle hodí do velkých prostor, které hravě provoní. Když ji sfouknete, stačí jen zaklopit víčko a může posloužit jako pěkná vánoční dekorace na poličce či na stole.

The Country Candle Company, Sparkling Spice, cca 300 Kč
The Country Candle Company, Sparkling Spice, cca 300 Kč | Zdroj: archiv firem