.

. Zdroj: Fleurop-Interflora Česká s.r.o.

Symbolika květin: Nechte květomluvu promluvit za vás!

Snad každá z nás miluje květiny a ráda je dostává. Přemýšlela jste ale někdy nad tím, jaký mají význam? Některými vám partner vyjadřuje hluboké city, jiné darujete mamince nebo dostanete od dětí. Květomluva je tu s námi už od doby vlády britské královny Viktorie, kdy bylo mnohem běžnější květiny darovat jen tak. Proč ale tuto krásnou tradici znovu neobnovit?

Růže a jejich barvy

Červené růže jsou sázkou na jistotu a symbolizují věrnou lásku i dlouhotrvající vášeň. Budou tedy ideálním dárkem k výročí, na Valentýna nebo na 1. máje. K těmto příležitostem se hodí hlavně samostatně, ale jindy udělají dojem i v míchaných vazbách.

S obojím vám pomůže firma Fleurop, která zajišťuje rozvoz v květin nejen v Česku, ale také ve světě. V její nabídce najdete růže i v dalších barvách – pojďme si tedy přiblížit i jejich symboliku.

● Bílé růže má většina z nás spojené jen se svatbou, ale znamenají také nevinnost, čistotu a klid v duši.

● Růžová symbolizuje hlavně ženskou krásu, něžnost a jemnost.

● Pokud chcete vyjádřit, jak silné je vaše přátelství, sáhněte po růžích v méně obvyklé modré barvě.

● Žluté růže můžete darovat pro radost, ale i v případě, že se chcete s někým více sblížit.

Další oblíbené květiny

Většinu žen potěší také gerbery, které při správné péči vydrží déle než týden. S tím souvisí i jejich význam, značí přetrvávající a hluboké city.

Tulipány symbolizují jaro a vítají nový život, ale i tady záleží na konkrétním odstínu. Zatímco červené jsou synonymem lásky, žluté v sobě skrývají štěstí a naději, někdy ale také pýchu. A nejlepší pověst nemají ani tulipány oranžové, někteří lidé je sice považují za symbol upřímnosti, jiní v nich ale vidí jen povrchní krásu.

Narcisy a lilie se často označují jako květiny přátelství a usmíření. Jejich darováním ale také projevíte úctu a galantnost.

Mezi problematické naopak patří chryzantémy nebo karafiáty. První zmiňované květiny jsou u nás stále považované za smuteční, přestože ve světě se o nich mluví jako o květinách vášně a přátelství. Móda karafiátů se v posledních letech pomalu vrací. Populární jsou hlavně v miniverzi, ale někteří lidé tvrdí, že přinášejí smůlu.

Jak květiny darovat?

I darování má svoje pravidla. Jak má tedy probíhat? Ten, kdo dává květinu s čistými úmysly, se vám bude dívat do očí. Květinu by také měl předem vybalit z papíru a držet ji v levé ruce – přece nejde jen o nějaké romantické gesto, ale dárek od srdce.

Kromě toho je nutné koupit lichý počet květin, samozřejmě s výjimkou životního jubilea, napřiklad ke dvacetinám je možné darovat dvacet růží apod.

A dobrou zprávou je, že v dnešní době můžete udělat radost květinou odkudkoliv. Pokud nejste poblíž, jednoduše objednejte online rozvoz. Například e-shop Fleurop.cz se o všechno postará za vás. Doručí vám květiny domů nebo kamkoliv jinam.

Spolupracuje s květinářstvími z celé České republiky, takže může zajistit dovoz ještě v den objednávky – samozřejmě si i vy musíte s objednávkou pospíšit, abyste dodrželi nejzazší termín. Přidat můžete i oblíbené cukrovinky, láhev dobrého vína nebo osobní vzkaz.