...

... Zdroj: archiv

Swingový zpěvák Jan Smigmator: Na ženách oceňuji eleganci a rafinovanost!

Český swingový zpěvák, který sklízí úspěchy nejen v Čechách, ale také v zahraničí. Tak to je Jan Smigmator! Jak vnímá módní trendy muž, který tráví většinu času ve smokingu, a čeho má v šatníku nejvíce?

Většinu svého pracovního času trávíte ve smokingu. Jak se oblékáte ve volném čase?

Ano, jak s oblibou říkám, smoking v mém případě spadá do kategorie „pracovních oděvů“. Cítím se v něm skvěle, a dokonce bych řekl, že úplně nejlépe. Ve volném čase v něm pochopitelně nechodím, ale manželka si ze mě občas dělá legraci, že bych v něm snad nejradši i spal. Pohodlně se ale cítím i v tmavých džínách, košili nebo v polo tričku, volnočasovém saku a nebojím se obout ani bílé sneakers. Občas si je dokonce vezmu i na pódium.

Máte už také své oblíbené značky, na které nedáte dopustit?

Řeknu vám to asi tak. Často jezdíme hrát do zahraničí, a když mě pianista v některé z dalekých zemí doprovází na klavír značky Petrof, tedy na mistrovský nástroj z České republiky, jsem hrdý, že jsem Čech. Když mám navíc na sobě při zahraničním koncertě smoking nebo oblek značky Blažek, další český mistrovský kus, národní hrdost je dvojnásobná. Ale není to samozřejmě pouze otázka vlastenectví. Jde hlavně o to, že mě móda od Blažka opravdu baví. Především pak obleky šité na míru. Svým zákazníkům poskytují v sekci „Made to Measure“ skvělý servis, který je postaven na osobních vazbách, ochotě, odbornosti, radosti z práce, a především na profesionalitě.

Čeho máte ve svém šatníku nejvíce?

Nejvíce mám košil. Těch v mé skříni visí asi padesát. Většinou bílých smokingových nebo oblekových, ale v poslední době se hodně rozšířila i má sbírka košil se vzory. Obzvlášť s květinovými.

...
... | Zdroj: archiv

Jezdíte hodně po světě. Který národ je podle vás nejvíc trendy?

Těžko říct. Záleží na tom, v jakém prostředí se pohybujete, ale řekl bych, že na špici vkusu jsou jednoznačně Italové. Skvěle se ale oblékají i Britové (muži) a myslím si, že na tom nejhůře už nejsme ani my. Já osobně se oblékám především u Blažka a těší mě, že tím, co nosím, čím dál častěji inspiruji své okolí.

Zmínil jste českou značku Blažek, vybíráte si i z aktuálních kolekcí, nebo využíváte pouze službu Made to Measure, tedy oblek šitý na míru?

Jak už jsem zmínil, oblek nebo smoking jsou mým pracovním nástrojem. Když jsem na scéně, potřebuji se cítit naprosto přirozeně, uvolněně, komfortně, a proto jednoznačně upřednostňuji obleky šité na míru. Umožňují vám totiž daleko víc než běžná konfekce. Ať už jde o volnost pohybu, nebo o to, že se v takovém obleku skoro nepotíte. U Blažka se totiž pracuje s těmi nejluxusnějšími materiály, takže jejich obleky šité na míru na sobě vlastně vůbec nevnímáte. Tedy pouze do chvíle, než se podíváte do zrcadla nebo než vám outfit někdo pochválí. Pokud jde ale o běžný šatník, z aktuálních kolekcí si vybírám moc rád. Řekl bych, že se v posledních pár letech skutečně vyšvihli, vybírat je opravdu z čeho.

Inspirujete se vy módními trendy?

Jednoznačně ano! Když se třeba před časem rapidně zkrátily nohavice, rychle jsem zkrátil taky a vůbec si neuměl představit, že by se mi měla nohavice u boty krabatit.

Jaké oblečení se vám nejvíce líbí na ženách?

Já mám rád eleganci, takže elegantní. Baví mě, když ženy přemýšlejí o detailech a třeba běžnou konfekci dokážou okořenit nějakým originálním doplňkem. Rafinovanost! To je to slovo, kterým bych popsal, co mě na ženské módě baví. A nejen na módě, ale především na ženách samotných.

Na čem momentálně pracujete? Máte čas na koníčky?

Koncem září jsem vydal společně s Mitchem Winehousem album věnované hudbě George Gershwina, s nímž momentálně absolvujeme turné. Vzhledem k tomu, že jde o projekt velmi mezinárodní, vystupovali jsme nejen v České republice, ale taky ve Velké Británii, Německu a poprvé jsem s muzikou vycestoval i do Spojených států amerických, kde jsme odehráli tři velmi úspěšné koncerty v Chicagu. Pokud jde o koníčky, tím největším je hudba. Proto tedy můžu říct, že je mi práce koníčkem a naopak. A co mě čeká v nejbližší budoucnosti? Turné Swingové Vánoce a dva velké předvánoční galakoncerty Sinatrology v Praze v Lucerně, kde společně s Big Bandem Felixe Slováčka a řadou hostů vystoupíme 22. a 23. prosince. A věřte, že už se moc těším, až si na to obléknu nový smoking ušitý na míru.