.

. Zdroj: Pixabay.com

Stravování dětí: Neučte je špatné návyky

O zdravém stravování a prevenci obezity se mluví často. Při vytváření jídelníčku byste však neměli myslet pouze na sebe. Pestrou stravu pro správný vývoj potřebují především děti.

Špatné návyky si děti přenáší až do dospělosti. A ty stravovací nejsou výjimkou. Pokud budete od malička dětem vštěpovat zásady zdravého stravování, ve stáří, jako když najdou. To samé platí o těch špatných. Potížím, jako je šestá nemoc, se nejspíš nevyhnete, můžete ale omezit výskyt ekzémů, nadýmání i poruch trávicí soustavy u dětí. V žádném případě na děti nezkoušejte moderní jídelníčky typu keto dieta a zaměřte se na zdravá jednoduchá jídla, jako jsou lívance (dají se připravit bez lepku a cukru), špagety nebo plněné tortilly. Nezaberou příliš času, ale děti je milují.

Jídlo je základ zdravého vývoje

Každému rodiči leží na srdci zdravý vývoj jeho dítěte. Právě strava je jednou ze zásadních podmínek proto, aby děti byly zdravé a vitální. Naopak nesprávné stravování může být i u dětí příčinou mnoha nemocí. Bohužel, výjimkou není ani dětská obezita, jejíž následky se s dětmi táhnou i v dospělosti.

Na druhou stranu jsou nemoci, jejíž výskyt se stravou nesouvisí. Například šestá nemoc, která se vyskytuje převážně u dětí do dvou let, se přenáší vzduchem. Všechno rozhodně uhlídat nelze, proto je dobré se vyhnout i druhému extrému, kdy rodiče dětem nedovolí si jednou za čas pochutnat na sušence. Konec konců, může to být sušenka ovesná.

Nejrůznější ekzémy, kožní nemoci, ale i potíže s trávením se mohou vyskytovat už u kojenců. Stejně tak, jako zmiňovaná šestá nemoc. Na rozdíl od šesté nemoci, ale tyto potíže souvisejí se stravovacími návyky matky. Je důležité si uvědomit, že kojící matka živí nejen sebe, ale i dítě a přizpůsobit tomu jídelníček.

Jakékoliv diety jsou nevhodné

Cukr je zabiják, lepek nepřítel číslo jedna a sacharidy mohou za obezitu. S takovými názory, možná spíše mýty, se setkáváme často. Důležité je si uvědomit, že každý organismus je jiný a ten dětský potřebuje komplexní stravu. Lepek není nebezpečný pro někoho, kdo netrpí celiakií a občasná konzumace malé dávky cukru není vyloženě tragédií.

Nebojte se dětem dopřát jednou za čas sladkost, pokud je to v přiměřené míře. Připravujte jim zdravá jídla, ale neomezujte je. V žádném případě dětem nevařte podle jídelníčků typu keto dieta nebo Cambridge dieta. Žádný způsob stravování založený na vynechání nebo omezení důležitých živin není vhodný, pokud k němu nevedou zdravotní důvody.

Keto dieta a neméně slavná Cambridge dieta navíc nejsou vhodné ani pro některé dospělé jedince. Sice se jedná o velmi účinné hubnoucí jídelníčky, nicméně omezení sacharidů je pro tělo velmi drastické. Keto dieta by nejlépe měla probíhat pod dozorem zkušeného dietologa nebo výživového poradce a neměla by se držet déle než několik měsíců. Stejně tak Cambridge dieta a podobné jídelníčky na hubnutí.

Jde to i jinak

Rozhodně nemusíte své děti krmit pouze obilnými klíčky a zeleninou. Ve stravě, jako všude jinde, platí přísloví, že všeho moc škodí. Pokud mají děti chuť na sladké, dopřejte jim ho, ale ve zdravé verzi. Místo čokoládové tyčinky si dají domácí tvarohový dort a pochutnají si úplně stejně. Dbejte především na to, aby měly dostatek bílkovin, sacharidů i tuků ve zdravé formě.

Dobrou zprávou je, že v podstatě všechna dětmi oblíbená jídla se dají uvařit ve zdravější verzi. Ať už jde o sladkosti, pizzu nebo plněné tortilly, to vše zvládnete zdravěji, a navíc poměrně rychle. Připravit pizzu z tvarohového těsta, domácí Lipánek nebo plněné tortilly se sýrem a zeleninou nezabere více než hodinu času. A děti si přitom skvěle pochutnají.