food titulka

food titulka Zdroj: archiv

Snídaně pro celou rodinu: Lívance s borůvkami a medovou slaninou!

Snídaně je základ dne! Dopřejte si o víkendu lívance, které sice nejsou příkladem zdravé snídaně, ale vykouzlí úsměv na rtech vám i vašim blízkým. 

LÍVANCE S BORŮVKAMI A MEDOVOU SLANINOU

6 porcí

Příprava: 40 minut + 1 hodina kynutí

Suroviny: 20 g čerstvého droždí, 40 g krupicového cukru, 700 ml mléka, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 120 g borůvek, med a moučkový cukr k podávání

Medová slanina: 300 g kvalitní snídaňové slaniny, 3 lžíce medu, 1/4 lžičky nastrouhaného zázvoru, špetka skořice a kardamomu

Nenechte si ujít letošní F.O.O.D. piknik!

Postup:

1. V malé misce rozetřete na hladkou kaši droždí se lžičkou cukru. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse prošlehejte ostatní mléko s moukou, vejci a špetkou soli. Do řídkého těsta vmíchejte vzešlý kvásek a nechte asi 1 hodinu na teplém místě vykynout. Lívance pečte na rozpáleném lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova.

2. Troubu předehřejete na teplotu 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte plátky slaniny. V misce promíchejte med se zázvorem a kořením. Každý plátek slaniny potřete medovou směsí. Pečte 10 minut. Poté slaninu obraťte, opět potřete a dopečte 8 minut. Po vyndání z trouby nechte slaninu pár minut odpočinout.

3. Lívance podávejte posypané rozlámanou slaninou a borůvkami. Přidejte med i moučkový cukr, aby si každý mohl ráno osladit podle libosti.

Tip: Zkuste také španělské šunky jamón. Serrano je jemná z bílých prasat, ibérico z černých, díky nimž má výraznější chuť.