PŘÍPRAVA: 80 minut + kynutí
SUROVINY:
20 g droždí
1 lžička krupicového cukru
200 ml plnotučného mléka
200 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 vejce
70 g másla
600 g švestek
3 lžíce povidel
20 ml tuzemáku
DROBENKA:
75 g másla
75 g krupicového cukru
75 g hrubé mouky
1/2 lžičky perníkového koření
POSTUP:
1. Droždí rozmíchejte spolu se lžičkou cukru ve vlažném mléku a nechte vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte 1 vejce, 2 žloutky a rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte kvásek a zadělejte hladké, pružné, ale trochu řidší těsto. Překryjte ho čistou utěrkou a nechte v teple asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
3. Těsto propracujte a na plechu vyloženém pečicím papírem z něj rozválejte placku. Opět překryjte utěrkou (těsto nesmí okorat) a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím rozpulte a vypeckujte švestky. Povidla rozmíchejte s tuzemákem. Z másla, cukru, mouky a koření prsty vypracujte drobenku.
4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto ve středu umačkejte a potřete povidly. Rovnoměrně na ně rozprostřete švestky a posypte drobenkou. Okraje potřete zbylým vaječným bílkem. Pečte asi 40 minut dozlatova.