Sladká tečka na víkend: Švestkový koláč s drobenkou a vůní perníku!

21. října 2017
Sladká tečka na víkend: Švestkový koláč s drobenkou a vůní perníku!
Švestkový koláč s drobenkou • Foto: istock.com

Když tento rustikální koláč vykoukne z trouby, dostane vaše smysly a přenese vás i z tenkostěnného paneláku do pohodové venkovské chalupy. 

PŘÍPRAVA: 80 minut + kynutí

SUROVINY:

20 g droždí

1 lžička krupicového cukru

200 ml plnotučného mléka

200 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

3 vejce

70 g másla

600 g švestek

3 lžíce povidel

20 ml tuzemáku

DROBENKA:

75 g másla

75 g krupicového cukru

75 g hrubé mouky

1/2 lžičky perníkového koření

POSTUP:

1. Droždí rozmíchejte spolu se lžičkou cukru ve vlažném mléku a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte 1 vejce, 2 žloutky a rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte kvásek a zadělejte hladké, pružné, ale trochu řidší těsto. Překryjte ho čistou utěrkou a nechte v teple asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Těsto propracujte a na plechu vyloženém pečicím papírem z něj rozválejte placku. Opět překryjte utěrkou (těsto nesmí okorat) a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím rozpulte a vypeckujte švestky. Povidla rozmíchejte s tuzemákem. Z másla, cukru, mouky a koření prsty vypracujte drobenku.

4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto ve středu umačkejte a potřete povidly.
Rovnoměrně na ně rozprostřete švestky a posypte drobenkou. Okraje potřete zbylým vaječným bílkem. Pečte asi 40 minut dozlatova.

Recept vyšel v magazínu F.O.O.D.

Další skvělé recepty ze švestek najdete ZDE!

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy