Šípková omáčka

Šípková omáčka Zdroj: Mall.tv

Šípková je nejlepší! Jak připravit klasiku myslivecké kuchyně?

Se šípkovou, nebo se zelím? Pro dnešek je odpověď jasná! Jen pozor – tato omáčka potřebuje náležitou péči. Když ji ale dostane, promění se ve vynikající záležitost, která se hodí k dušeným i minutkovým masům.

Ingredience na 6 až 8 porcí:

lžíce sádla, 2 lžíce másla, plná miska kostiček mrkve, celeru a petržele, ½ stejné misky nadrobno nakrájené červené cibule, 50 g špeku nebo slaniny + odkrojená kůže, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml červeného vína, 300 ml hovězího vývaru, 300 ml šípkového pyré, svazek šalvěje, tymiánu a rozmarýnu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce, 20 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 3 lžíce cukru (pokud používáte šípkový džem, je možné cukr vynechat), sůl

Postup:

1. Rozpusťte na pánvi sádlo s máslem. Přidejte nakrájené kostičky mrkve, celeru a petržele. Nakrájejte na kostičky také špek či slaninu. Kůži zatím nechte stranou.

2. Připravte si bylinky do svazečku a kuličky nového koření, pepře a jalovce do sítka nebo pytlíku. Až zelenina zezlátne, přidejte slaninu nebo špek a na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte bylinky, ať se pánev rozvoní.

3. Ztlumte plamen, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Jeho množství záleží na tom, zda následně používáte pyré nebo oslazený džem. Lehce zaprašte moukou. Teprve teď přidejte šípkový protlak/džem.

4. Přilijte červené víno a nechte zredukovat alkohol. Poté přilijte také trochu vývaru. Nakonec pro chuť přidejte kuličky koření a slaninovou kůži.

5. Pozvolna vařte asi tři čtvrtě hodiny. A pak se může jít mixovat. Těsně předtím ale vyndejte svazek bylinek, bobkové listy a kuličky koření. Mixujte ideálně v blenderu pořádně dohladka, omáčka tím na chvilku zbledne, ale nebojte, barva se jí vrátí, až ji dáte ještě na chvíli provařit kvůli dochucování.

6. Pokud je třeba, nařeďte vývarem na potřebnou konzistenci.

7. Servírujte buď s pozvolna dušeným masem a karlovarským knedlíkem, nebo s masem minutkovým, k němuž se hodí dobré bramborové krokety.

Dobrou chuť!