Rychlá večeře i skvělá příloha: Bramborové placky s pestem z rukoly a petržele!
Téměř nasucho pečené placky z uvařených brambor, vajíček, šunky, jarní cibulky a domácího bylinkového pesta z rukoly a petržele jsou nejlepší s dipem ze zakysané smetany, ochuceným podle svého.
Suroviny: 2 hrsti rukoly, 1 hrst petrželové hladkolisté natě, olivový olej, 1 kg brambor typu B nebo C, 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 200 g medové šunky, 2 ks jarní cibulky, ghí nebo olej na smažení a sůl
Postup:
1. Rukolu a petržel roztlučte v hmoždíři s trochou olivového oleje (nebo nahrubo rozmixujte) na pesto. Začněte lžičkou oleje a postupně jej tenkým pramínkem přilévejte, až docílíte požadované konzistence.
2. Brambory se slupkou očistěte kartáčkem a uvařte je doměkka, asi 25 minut, poté oloupejte. Vidličkou rozmačkejte, přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku a hněťte, dokud nezískáte pevnější těsto. Nemělo by příliš lepit.
3. Do těsta vmíchejte pesto, nadrobno nakrájenou šunku a jarní cibulku. Tvarujte asi půl centimetru silné placky a z obou stran je opékejte dozlatova na troše rozehřátého tuku. Podávejte s dipem ze zakysané smetany, ochuceným podle vlastních preferencí.