CITRONOVÉ BRAMBORY S DIPEM Z FETY A ŠPENÁTOVÝM PESTEM
4 porce
Příprava: 40 minut
Suroviny: 12 středně velkých brambor typu A, 50 ml olivového oleje, 5–7 větviček tymiánu, 1/2 citronu rozkrájená na klínky, pár snítek čerstvých bylinek na dokončení, hrubozrnná sůl a pepř
Dip: 100 g sýra feta, 120 g řeckého jogurtu, 1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (máta, tymián, petržel, kopr), kůra a šťáva z 1/2 citronu, 1 prolisovaný stroužek česneku
Pesto: 100 g špenátu, 1 hrst oříšků kešú, 1 hrst strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 100 ml olivového oleje a sůl
Nenechte si ujít letošní F.O.O.D. piknik!
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci uvařte doměkka brambory ve slupce. Na plechu vyloženém pečicím papírem brambory rozložte a dnem skleničky je jednu po druhé rozmáčkněte a mírně zploštěte.
2. Brambory potřete olivovým olejem, dochuťte hrubozrnnou solí a pepřem a rozmístěte mezi ně větvičky tymiánu a na klínky nakrájený citron. Pečte 15–20 minut, dokud brambory na povrchu nezezlátnou.
3. Mezitím si připravte dip. Vidličkou rozmačkejte sýr feta a důkladně vmíchejte ostatní ingredience a odložte do ledničky.
4. Špenátové listy na pesto omyjte a důkladně osušte. Vložte do mixéru spolu s oříšky kešú, strouhaným parmazánem, česnekem a citronovou šťávou a za postupného přilévání oleje mixujte dohladka. Osolte.
5. Hotové brambory dochuťte čerstvými bylinkami a servírujte se sýrovým dipem a špenátovým pestem.
Tip: Na přípravu dipu používejte jen pravý řecký jogurt. Obsahuje méně syrovátky, a tak zůstane, na rozdíl od běžných jogurtů a jogurtů řeckého typu, hustý i po rozmíchání.
Další skvělé recepty najdete v aktuálním srpnovém čísle magazínu F.O.O.D.
Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.
