Dokud to jde, hodujte pod širým nebem! Na zahradě, na chalupě, v kempu, u rybníka... kdekoliv. Stará pravda je, že venku chutná nejlíp.
PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA SE SALDOU VERDE A KUKUŘICÍ
4 porce
Příprava: 50 minut + 30 minut pečení
Suroviny: 1 cibule, 1 celý česnek, 2 lžíce krupicového cukru, 4 snítky tymiánu, 1 lžíce uzené papriky, 100 ml jablečného octa, 1 lžíce celého pepře, 2 kg vepřových žeber, 4 předvařené kukuřice, 80 g másla, nastrouhaná kůra z ½ citronu, sůl
Marináda: 1 lžička drcených chilli, 1 lžička mletého pepře, 2 lžičky hrubé soli, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce jablečného octa
Salsa verde: 1 velká hrst listů plocholisté petrželky, 1 lžíce listů máty, 1 lžíce bazalkových listů, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kaparů, 10 ks vypeckovaných zelených oliv, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 3 filátka ančoviček, šťáva z ½ citronu, panenský olivový olej podle potřeby, mořská sůl a hrubě mletý pepř
Postup:
1. Do dostatečně velkého hrnce dejte napůl překrojenou cibuli a česnek, cukr, papriku, tymián, ocet a 1 lžíci soli a pepř, přidejte žebra a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte poklicí a vařte na mírném ohni 30 minut.
2. Mezitím připravte marinádu. V misce dobře promíchejte všechny ingredience. Předvařená žebra položte do pekáče a potřete je marinádou. Pečte je v troubě rozehřáté na 160 °C tak 20 až 30 minut, dozlatova. Každých 5 minut pečení potírejte žebra marinádou.
3. Připravte salsu. Všechny ingredience dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte.
4. Předvařenou kukuřici ogrilujte na pánvi. V malém kastrolku rozpusťte máslo, přidejte citronovou kůru a špetku soli. Máslem přelijte hotové kukuřice. Podávejte k žebrům s omáčkou salsa verde.