Ingredience:
velká cuketa, sůl, olej na vytření pekáčku, bulgur či kuskus, těstovinová rýže, nakladáná rajčata, marinované pečené houby Portobello, cheddar, bazalka
Postup:
1. Cuketu rozřízněte podélně a vydlabejte semínka. Odkrojte nejedlé konce. Vzniklé vaničky osolte a nechte vypotit cca 20 minut. Poté vysušte do sucha.
2. Plech potřete olivovým olejem a vaničky nechte zapékat pod grilem přibližně 15 minut. Poté vytáhněte.
3. Náplň můžete zvolit dle chuti, popřípadě podle toho, co vydá vaše lednice. My tentokrát připravujeme směs z těstovinové rýže, bulguru, hub, nakládaných rajčat, cheddaru a bazalky. Sýr nastrouhejte nahrubo a vše ostatní pokrájejte na malé kousky.
4. Směs smíchejte s bulgurem či kuskusem, přidejte trochu sýra a cukety naplňte. Zbytkem cheddaru celé dílko ještě posypte a vše dejte do trouby zapéct.
PEČICÍ TIP: Hlavní trik celého tohoto receptu je právě v předpékání cuket – a to v horní části trouby na funkci gril po dobu minimálně 10 až 15 minut. U opravdových gigantů se to může vyšplhat na 25 minut. Poté přepněte troubu na 200°C na klasické pečení. Mezitím cukety naplňte a pak dejte zapéct dalších asi 20 minut. Pro zlatavý sýr pak ideálně opět na posledních pár minut přepněte na gril.
Hotovo!