Ingredience:
Těsto: 200 g špaldové (nebo klasické hladké) mouky, 120 g másla, 1 vejce, půl lžičky soli
Cuketová spirála: 500 g cukety, 4 vejce, 200 ml rostlinné (nebo klasické) smetany, 1 lžička kurkumy, muškátový oříšek, sůl
Postup:
1. Smíchejte celozrnnou špaldovou mouku (lze nahradit klasickou hladkou), přidejte změklé máslo na kostičky, jedno vejce a vše pěkně prohněťte a propracujte do těsta, vyválejte ho do hladké koule, zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v ledničce.
2. Omytou cuketu rozkrájejte podélně na čtvrtiny a poté škrabkou vytvořte tenké plátky. Vložte je vedle sebe do zapékací misky a dostatečně osolte. Nechte sůl působit zhruba 15 minut, poté přiložte papírový ubrousek na proužky cukety a odsajte vodu, kterou cuketa pustila.
3. Vyndejte těsto a rozválejte ho. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vložte na něj těsto. TIP: Vysypejte formu suchými luštěninami a nechte péct i s těstem 15 minut na 180 °C.
4. Do misky vložte 4 vejce, přidejte rostlinnou (nebo klasickou) smetanu a lžičku soli, špetku kurkumy a muškátového oříšku. Důkladně rozmíchejte.
5. Z proužků cukety vytvořte velkou spirálu – začněte uprostřed formy a postupujte stále dokola, dokud budete mít proužky cukety. Cuketovou spirálu zalijte vaječnou směsí.
6. Nechte zapéct 30 minut na 180 °C.
Hotovo!