Slaný quiche s cuketou

Slaný quiche s cuketou Zdroj: iStock

Pečení jako umění: Jak na cuketový koláč s originální spirálou?

Pečení nemusí být vždy jen na sladko! K dnešnímu receptu si k ruce vezměte čerstvou cuketu a vykouzlete v kuchyni slaný quiche, po kterém se doslova zapráší.

Ingredience:

Těsto: 200 g špaldové (nebo klasické hladké) mouky, 120 g másla, 1 vejce, půl lžičky soli

Cuketová spirála: 500 g cukety, 4 vejce, 200 ml rostlinné (nebo klasické) smetany, 1 lžička kurkumy, muškátový oříšek, sůl

Postup:

1. Smíchejte celozrnnou špaldovou mouku (lze nahradit klasickou hladkou), přidejte změklé máslo na kostičky, jedno vejce a vše pěkně prohněťte a propracujte do těsta, vyválejte ho do hladké koule, zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v ledničce.

2. Omytou cuketu rozkrájejte podélně na čtvrtiny a poté škrabkou vytvořte tenké plátky. Vložte je vedle sebe do zapékací misky a dostatečně osolte. Nechte sůl působit zhruba 15 minut, poté přiložte papírový ubrousek na proužky cukety a odsajte vodu, kterou cuketa pustila.

3. Vyndejte těsto a rozválejte ho. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vložte na něj těsto. TIP: Vysypejte formu suchými luštěninami a nechte péct i s těstem 15 minut na 180 °C.

4. Do misky vložte 4 vejce, přidejte rostlinnou (nebo klasickou) smetanu a lžičku soli, špetku kurkumy a muškátového oříšku. Důkladně rozmíchejte.

5. Z proužků cukety vytvořte velkou spirálu – začněte uprostřed formy a postupujte stále dokola, dokud budete mít proužky cukety. Cuketovou spirálu zalijte vaječnou směsí.

6. Nechte zapéct 30 minut na 180 °C.

Hotovo!