.

. Zdroj: BONAMICZ

Průvodce výběrem ložního textilu v kostce

Už vás nebaví vaše vybledlé povlečení či potrhaný přehoz? Nenechte se odradit a přečtěte si rychlý článek, díky kterému vyberete ideální textil.

Povlečení vybírejte podle 2 kritérií:

● Typ zapínání

● Materiál

Zapínání povlečení

U zapínání se nejčastěji setkáte s knoflíky, či více praktickými patentky a zipem. Velkým trendem se stalo tzv. obálkové zapínání. To je doplněné o přehyb látky, který je všitý do vnitřní části povlaku. Kapsu už stačí jen přetáhnout přes peřinu a máte povlečeno. Hlavní výhodou je snadné zapínání a absence knoflíků a zipů, takže se nemusíte bát poničení bubnu pračky.

.
. | Zdroj: BONAMICZ

Materiál povlečení

Bavlněné povlečení je měkké a příjemné na dotek a seženete ho v nekonečném množství barev a vzorů. Jeho největšími přednostmi jsou skvělá prodyšnost a savost. Mikroplyšové povlečení je zase hebké jako oblíbený méďa z dětství. Je tvořeno krátkými hustými chloupky, které vás budou hřát každou noc po celou zimu.

Flanelové povlečení se vyrábí ze 100% bavlny a vzniká z hustě tkané látky s vyšší gramáží. Bavlna je speciálně česaná tak, aby na ní vzniknul chlupatý povrch. Díky tomu je flanelové povlečení jemné na dotek, a především hřejivější než samotná bavlna.

Prostěradla: Plachtová vs. napínací

Jestli nedáte dopustit na klasická prostěradla našich babiček, to obdélníkové plachtové je pro vás to pravé. Nezapomeňte jen vybrat takové rozměry, které budou ze všech stran přesahovat matraci alespoň o 20 cm. Plachtové prostěradlo se více mačká a není tak flexibilní, na druhou stranu se vyrábí převážně z bavlny a zkrátka má své nostalgické kouzlo.

Napínací prostěradlo má v každém rohu šev s gumou a tak se snadno zahýbá pod matraci. Guma vypne prostěradlo tak, že drží krásně napnuté a nemačká se. Pokud vyberete malé prostěradlo, které se bude muset hodně napínat, zbytečně rychle se opotřebí.

.
. | Zdroj: BONAMICZ

Přehozy přes postel

Přehoz přes postel je čím dál víc oblíbený pro svou estetickou stránku, jelikož s ním každá postel vypadá mnohem upraveněji. Stačí ho přehodit přes postel a i ta nedbale ustlaná najednou vypadá jako z časopisu. Přehoz je ale důležitý i jako ochrana před prachem, pylem a dalšími nečistotami.

Při výběru se zaměřte na jeho vzhled, ale především na ideální rozměry. Jestli má přehoz sahat až na zem, připočítejte k jeho šířce i 2x výšku postele.