titulka food červenec

titulka food červenec Zdroj: archiv

Připravte si domácí hummus: Se sušenými rajčaty nebo z červené řepy!

Tohle tradiční jídlo východního Středomoří je přesně to, co teď potřebujete. Hummus připravíte za chvíli, ale když si chcete vyhrát, můžete popustit uzdu fantazii a tvořit. Je to skvělá večeře, svačina, oběd do práce… Zasytí, ale neunaví. Dodá živiny a energii. A báječně chutná!

Hummus klasický

2 porce

Příprava: 10 minut

Suroviny: 1 lžička římského kmínu, 1 stroužek česneku, 400 g sterilované cizrny, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce pasty tahini, olivový olej, výhonky a jedlé květy, čerstvá zelenina k podávání a sůl

Postup:

1. Římský kmín rozdrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože. Cizrnu slijte a propláchněte.

2. Všechny suroviny dejte do výkonného mixéru a umixujte je na hladkou kaši. V průběhu mixování přidávejte po troškách vodu, která upraví konzistenci, stačit by mělo celkem 50 ml. Hotový hummus dochuťte solí, případně ještě trochou citronové šťávy. Nandejte ho do misky, bohatě zakápněte olivovým olejem, posypte výhonky a jedlými květy. Podávejte s čerstvou zeleninou.

HUMMUS SE SUŠENÝMI RAJČATY

2 porce

Příprava: 15 minut

Suroviny: 3 lžíce sušených rajčat naložených v oleji + na ozdobu, 1 stroužek česneku, 1 lžička římského kmínu, 400 g sterilované cizrny, 5–6 cherry rajčat, 1 lžička uzené papriky + na posypání, 1 lžíce pasty tahini, šťáva z 1 citronu, olivový olej na dokončení, čerstvé výhonky na ozdobu, sůl a pepř

Postup:

1. Sušená rajčata nasekejte nahrubo, česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože. Římský kmín nadrťte v hmoždíři spolu se špetkou soli. Cizrnu slijte a propláchněte.

2. Do výkonného mixéru dejte všechny ingredience a rozmixujte je na hladkou kaši. O dostatek tekutiny by se měla postarat čerstvá rajčata, když budete mít pocit, že je hummus příliš hustý, přilijte trošku vody a trpělivě mixujte, dokud nezíská ideální konzistenci. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

3. Hotový hummus přesuňte do misky, navrch nalijte trochu olivového oleje, přidejte odložená sušená rajčata, trochu uzené papriky a čerstvé výhonky.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Šárka Babická

HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY

2 porce

Příprava: 15 minut

Suroviny: 100 g vlašských ořechů, 1 lžička římského kmínu, 2 stroužky česneku, 300 g červené řepy, 100 g sterilované cizrny, šťáva z 1 citronu + na dokončení, 1 lžíce pasty tahini, olivový olej, černý sezam a klíčky červené řepy na dokončení, sůl a pepř

Postup:

1. Ořechy rozložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 5–8 minut, měly by se rozvonět. Nechte je trochu vychladnout. Římský kmín nadrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože.

2. Do výkonného mixéru dejte vychladlé opečené ořechy a rozmixujte je nahrubo. Přidejte pokrájenou řepu i všechny ostatní ingredience a postupně je umixujte na hladkou kaši. Konzistenci můžete upravit malým množstvím vody. Chuť dolaďte solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Hotový hummus dejte do misky, zakápněte olivovým olejem, posypte černým sezamem a klíčky červené řepy.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Šárka Babická

Další skvělé recepty najdete v aktuálním červencovém čísle magazínu F.O.O.D.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz