Kuřátka na cupcakes krásně vytvarujete ze žlutého marcipánu.

Kuřátka na cupcakes krásně vytvarujete ze žlutého marcipánu. Zdroj: 50's Cupcakes

Netradiční pečení: Co takhle zkusit velikonoční cupcakes?

Tyhle mini dortíky zažívají poslední dobou velký boom a jsou nejen trendy, ale můžete zapojit i svoji kreativitu a fantazii a vyrobit si je doma.

V obchodech najdete před Velikonoci velké množství jedlých dekorací. Přinášíme tipy a triky, které určitě oceníte.

Oříškové cupcakes s marcipánovými kuřátky

Příprava: 45 min. + cca 15 min. pečení

Suroviny na 12 ks (1 plech):

1 hrnek (200 ml) podmáslí, šťáva z citronu nebo lžíce vinného octa, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžíce medu, ¾ hrnku cukru krupice, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky, 1 lžíce škrobu (bramborový, kukuřičný), ½ lžičky jedlé sody, ¾ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 hrst vlašských ořechů nasekaných. Na krém: 300 g smetanového sýra (3 ks Philadelphia, Lučina atd.), ½ másla, 1 hrnek moučkového cukru, kapka vanilkového extraktu, potravinářské barvivo podle fantazie (nejlépe gelové).

Postup: Rozpečte troubu na 170 stupňů a připravte plech na muffiny a do něj papírové košíčky, případně na plech rozložte jednotlivé silikonové košíčky.

Smíchejte zvlášť sypké suroviny – kromě cukru a zvlášť tekuté – tentokrát s cukrem a promíchejte oboje důkladně metličkou. Teď je důležité rovnoměrně přidávat sypkou směs k té tekuté a metličkou dohladka rozmixovat. Když je směs hotová, zaplňte s ní košíčky do 2/3 jejich obsahu a dejte péct.

Mezitím, než budou korpusy hotové, vyšlehejte mixérem změklé máslo a postupně přidávejte smetanový sýr. Na závěr dávkujte do krému cukr moučka. Šlehejte do hladka a do požadované konzistence. Po vychladnutí dortíků je můžete zdobit pomocí cukrářského pytlíku a špičky.

Pár tipů, jak na to, aby cupcaky vypadaly opravdu jarně a velikonočně, nám dala Adéla Hanzlíková z 50´s Cupcakes.

VELIKONOČNÍ TIPY A TRIKY:

Kuřátka na cupcakes krásně vytvarujete ze žlutého marcipánu (k dostání v supermarketech v oddělení pečení), zobáčky lze vytvořit z kousku odlomené čokolády.

Zelený základ pro posazení kuřátek vykouzlíte třeba z krému, viz výše, s příměsí zeleného barviva nebo třeba rozváleným zeleným fondánem, který vykrojíte i obyčejnou sklenicí o stejném průměru. Fondán je také možné sehnat běžně v supermarketech, popř. ve specializovaných eshopech.

Velikonočních symbolů je však více – vyzkoušejte třeba i hotové čokoládové a bonbónové dekorace ve tvaru vajíček a zajíčků, které jsou nyní také na pultech obchodů. Děti vám určitě rády pomohou s jejich výběrem i přípravou.

A s tradičními barevnými vajíčky.
A s tradičními barevnými vajíčky. | Zdroj: 50‘s Cupcakes