Řecké velikonoční pečivo

Řecké velikonoční pečivo Zdroj: Shutterstock

Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubice
Ruskou specialitou je koláč, kterému se říká kulich
V Řecku nesmí na stole chybět plněná roláda
V N2měcku mají rádi chléb plněný šunkou
Masová roláda plněná vejci
18
Fotogalerie

Velikonoce na talíři: Co mají rádi v cizině?

Co země, to jiné Velikonoce. Platí to nejen pro zvyky, ale také pro sváteční tabuli. 

Pokud se vám české velikonoční speciality - mazance, beránci, boží milosti, vajíčka a nádivky - zajídají, dopřejte si změnu. Inspirovat se můžete třeba tím, co mají rádi za hranicemi.

Během Velikonoční neděle a pondělí nesmí při snídani na žádném italském stole chybět tradiční pečivo. Sladký koláč s mandlemi nazývaný colomba pasquale, což v překladu znamená velikonoční holubice.

Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubice
Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubice | Zdroj: Shutterstock

Na Velikonoční pondělí, kterému se v Itálii říká Pasquetta, tedy malé Velikonoce, je ale jídelníček ještě mnohem vydatnější.

Kořeněné salámy i slaný koláč

Zatímco průměrný Ital obvykle snídá jen sladký croissant a cappucino, o svátcích si dopřeje třeba kořeněné salámy, slaný koláč torta rustica, plněný různými druhy zeleniny a vejci, či sklenku vermutu.

Ve Španělsku jsou Velikonoce hlavním svátkem a celou zemi doslova zachvátí náboženská horečka.

Obvyklým velikonočním pokrmem je Roscon de Pascua. V rodinách se také peče velikonoční věnec nebo sladký bochánek, do kterého se vtlačují barvená vejce uvařená na tvrdo. Hospodyně dovnitř také ukrývají malého plastového panáčka. Tomu, kdo ho ve své porci najde, prý přinese štěstí.

Španělský velikonoční koláč
Španělský velikonoční koláč | Zdroj: Shutterstock

V obchodech lze koupit na tvrdo vařená barvená vejce a na trzích krátké pomlázky. Rodiny mezi sebou navzájem obdarovávají děti čokoládovými vejci a zajíci.

Britský mini mazanec

Velkopáteční jídelníček v mnoha britských domácnostech tvoří sladké bochánky s rozinkami, tzv. hot cross buns, které tvarem i chutí připomínají české mazance. Nepečou se každý zvlášť jako mazanec, ale ve větším množství podobně jako buchty.

Před vložením do trouby se na bocháncích vytvoří kříž z těsta, to kvůli připomínce Ježíšova ukřižování. Křížek je možné vytvořit také nožem. Po vytažení z trouby se prasklina naplní cukrovou polevou.

Britské hot cross buns
Britské hot cross buns | Zdroj: Profimedia

Sladké bochánky dříve patřily ke konci půstu před Velikonocemi. Gastronomické zvláštnosti se s ním pojí i jinde. Třeba v Řecku se po ukončení půstu pojídají jehněčí špízy a k nim popíjejí červené víno.

Speciality, které nevoní

K oslavám ale patří i jídla, která by možná odradila i otrlejšího strávníka. Například tradiční kokoretsi, tedy skopová střívka plněná grilovanými skopovými vnitřnostmi, nebo magiritsa, tedy polévka s vejci a vnitřnostmi, která ostatním evropským nosům příliš nevoní.

O něco "nudnější" je velikonoční stůl ve Spojených státech. Tam se tradičně hostům předkládá pečená šunka s čerstvým zeleným chřestem.

Velikonoce na talíři: Co mají rádi v cizině?

Řecké velikonoční pečivo
Řecké velikonoční pečivo | Zdroj: Shutterstock
Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubice
Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubice | Zdroj: Shutterstock
Ruskou specialitou je koláč, kterému se říká kulich
Ruskou specialitou je koláč, kterému se říká kulich | Zdroj: Shutterstock
V Řecku nesmí na stole chybět plněná roláda
V Řecku nesmí na stole chybět plněná roláda | Zdroj: Shutterstock
V N2měcku mají rádi chléb plněný šunkou
V N2měcku mají rádi chléb plněný šunkou | Zdroj: Shutterstock
Masová roláda plněná vejci
Masová roláda plněná vejci | Zdroj: Shutterstock
Polská velikonoční polévka
Polská velikonoční polévka | Zdroj: Shutterstock
Polskou specialitou jsou klobásky
Polskou specialitou jsou klobásky | Zdroj: Shutterstock
Velikonoce v Itálii
Velikonoce v Itálii | Zdroj: Profimedia
Španělský velikonoční koláč
Španělský velikonoční koláč | Zdroj: Shutterstock
Velikonoce v Itálii
Velikonoce v Itálii | Zdroj: Profimedia
Britské hot cross buns
Britské hot cross buns | Zdroj: Profimedia
V Řecku nesmí na stole chybět plněná roláda
V Řecku nesmí na stole chybět plněná roláda | Zdroj: Shutterstock
Norskou specialitou jsou eggerøre
Norskou specialitou jsou eggerøre | Zdroj: Shutterstock
Velikonoční specialita v Řecku
Velikonoční specialita v Řecku | Zdroj: Profimedia
Švédskou specialitou je skořicový věnec
Švédskou specialitou je skořicový věnec | Zdroj: Shutterstock
Španělská velikonoční specialita
Španělská velikonoční specialita | Zdroj: Profimedia
Rakouskou specialitou je sladký věnec
Rakouskou specialitou je sladký věnec | Zdroj: Shutterstock

Doporučujeme

Načíst další články