Velikonoce na talíři: Co mají rádi v cizině?

12. dubna 2017
Velikonoce v Itálii • Foto: Profimedia

Co země, to jiné Velikonoce. Platí to nejen pro zvyky, ale také pro sváteční tabuli. 

Pokud se vám české velikonoční speciality - mazance, beránci, boží milosti, vajíčka a nádivky - zajídají, dopřejte si změnu. Inspirovat se můžete třeba tím, co mají rádi za hranicemi.

Během Velikonoční neděle a pondělí nesmí při snídani na žádném italském stole chybět tradiční pečivo. Sladký koláč s mandlemi nazývaný colomba pasquale, což v překladu znamená velikonoční holubice.

Italskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubiceItalskou specialitou je sladký koláč ve tvaru holubiceAutor: Shutterstock

Na Velikonoční pondělí, kterému se v Itálii říká Pasquetta, tedy malé Velikonoce, je ale jídelníček ještě mnohem vydatnější.

Kořeněné salámy i slaný koláč

Zatímco průměrný Ital obvykle snídá jen sladký croissant a cappucino, o svátcích si dopřeje třeba kořeněné salámy, slaný koláč torta rustica, plněný různými druhy zeleniny a vejci, či sklenku vermutu.

Ve Španělsku jsou Velikonoce hlavním svátkem a celou zemi doslova zachvátí náboženská horečka.

Obvyklým velikonočním pokrmem je Roscon de Pascua. V rodinách se také peče velikonoční věnec nebo sladký bochánek, do kterého se vtlačují barvená vejce uvařená na tvrdo. Hospodyně dovnitř také ukrývají malého plastového panáčka. Tomu, kdo ho ve své porci najde, prý přinese štěstí.

Španělský velikonoční koláčŠpanělský velikonoční koláčAutor: Shutterstock

V obchodech lze koupit na tvrdo vařená barvená vejce a na trzích krátké pomlázky. Rodiny mezi sebou navzájem obdarovávají děti čokoládovými vejci a zajíci.

Britský mini mazanec

Velkopáteční jídelníček v mnoha britských domácnostech tvoří sladké bochánky s rozinkami, tzv. hot cross buns, které tvarem i chutí připomínají české mazance. Nepečou se každý zvlášť jako mazanec, ale ve větším množství podobně jako buchty.

Před vložením do trouby se na bocháncích vytvoří kříž z těsta, to kvůli připomínce Ježíšova ukřižování. Křížek je možné vytvořit také nožem. Po vytažení z trouby se prasklina naplní cukrovou polevou.

Britské hot cross bunsBritské hot cross bunsAutor: Profimedia

Sladké bochánky dříve patřily ke konci půstu před Velikonocemi. Gastronomické zvláštnosti se s ním pojí i jinde. Třeba v Řecku se po ukončení půstu pojídají jehněčí špízy a k nim popíjejí červené víno.

Speciality, které nevoní

K oslavám ale patří i jídla, která by možná odradila i otrlejšího strávníka. Například tradiční kokoretsi, tedy skopová střívka plněná grilovanými skopovými vnitřnostmi, nebo magiritsa, tedy polévka s vejci a vnitřnostmi, která ostatním evropským nosům příliš nevoní.

O něco "nudnější" je velikonoční stůl ve Spojených státech. Tam se tradičně hostům předkládá pečená šunka s čerstvým zeleným chřestem.

Fotogalerie

18 fotografií

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy