Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Nepoznáte rozdíl! Jak na veganské české buchty s povidly?

Žádné vejce, žádné mléko, zato špaldová mouka, kokos, vanilka a koření, díky kterému bude výsledek nádherně vonět. Nechte se překvapit tím, jak i veganské buchty mohou být dobré.

Ingredience:

150 g celozrnné špaldové mouky, 350 g hladké mouky, 100 g cukru, 25 g droždí, 260 ml rostlinného nápoje, 130 g kokosového tuku, citronová kůra, vanilka

Na náplň: 300 g povidel, datlový sirup, 1 badyán, 4 lžíce vody, 1 kornoutek skořice, 3 hřebíčky

Postup:

1. Do rendlíku dejte 4 lžíce datlového sirupu a 4 lžíce vody. Přidejte koření, přiveďte k varu a svařte zpět na sirup. Vyjměte koření a nechte vychladnout. Připraveným sirupem nařeďte povidla do správné konzistence. Do řidších povidel méně, do tuhých povidel více.

2. Mouku, třtinový cukr, mletou vanilku a sůl promíchejte v míse. Ve středu udělejte důlek, přidejte droždí s trochou nápoje a rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek.

3. Přidejte zbylý rostlinný nápoj, 75 g rozpuštěného, ale vychladlého kokosového tuku a citronovou kůru. Hněťte 10 minut, dokud není těsto pěkně hladké. Zakryjte a nechte kynout 90 minut.

4. Z vykynutého těsta rozválejte obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo nožem vykrojte 20 čtverců. Do středu každého čtverce dejte trochu povidel, rohy vytáhněte a spojte. Prsty utěsněte veškeré spoje a dlaní vytvarujte do tvaru buchty.

5. Každou buchtu po stranách potřete zbylým tukem a naskládejte vedle sebe do vymazaného pekáče. Zakryjte a nechte ještě kynout asi 20 minut.

6. Předehřejte troubu a pečte 30 až 40 minut při 180 °C.

Hotovo!