Pečené kuře

Pečené kuře Zdroj: iStock

Nejlepší jídlo na víkend: Dokonale křupavé pečené kuře!

Úplně obyčejné kuře. Jen kuře, sůl a pořádně rozehřátá trouba!

Suroviny: 1 kuře (cca 1,5 kg) a sůl

Postup:

1. Kuře vybalte, neumývejte a jen osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran i zevnitř ho pak silně osolte. Dejte ho na talíř, nezakrývejte a nechte přes noc odležet v lednici. Pokud spěcháte, nechte osolené kuře venku na lince asi hodinu až dvě před pečením.

2. Troubu předehřejte na 230 °C a nechte tam rozehřát i pánev, do které se kuře vejde tak akorát. Připravené kuře pořádně osušte ze všech stran papírovým ubrouskem. Potom ho svažte provázkem, abyste získali pěkně kulaťoučký a kompaktní balíček.

3. Připravené kuře dejte do pánve (opatrně, nespalte se) a pečte 45 minut. Po 45 minutách kuře poprvé zkontrolujte a s pomocí vpichovacího teploměru změřte teplotu ve stehně. Bezpečná minimální teplota je 74 °C, kdy je kuře nejšťavnatější (sám ho mám nejraději mezi 76 a 80 °C). Většinou to vyjde na čas pečení okolo jedné hodiny, takže pečte podle teploty.

4. Upečené kuře dejte opatrně stranou a nechte ho odpočívat (10 až 15 minut). Mrkněte na pánev a vypečenou šťávu. Pokud je tam hodně tuku, nakloňte pánev a trochu ho seberte lžící. Nemusíte být ale super důslední a nějaký ten tuk tam můžete klidně nechat. Přípečky na dně seškrábejte, přidejte trochu vody a chvilku povařte na sporáku. Potom sceďte přes sítko, dochuťte solí (většinou to není třeba) a dejte stranou.

5. Odpočaté kuře naporcujte na 4 díly – dvě prsa a dvě stehna. Skelet a křidýlka si dejte stranou na kuřecí vývar. Prsa doporučuji nakrájet příčně na několik dílků i s kůží, pěkně rozvrstvit a přelít šťávou.

Tipy:

1. Kuře bude při pečení prskat a může i trochu kouřit, tak se nelekněte a zapněte si digestoř. Svou roli hraje i velikost pánve. Pokud je okolo kuřete zbytečně velký volný prostor, bude se na něm tuk více připalovat.

2. Kuře před pečením opravdu nemyjte. Je to zbytečné a navíc byste tím zvýšili riziko kontaminace v kuchyni. Se syrovým kuřetem pracujte opatrně a na zvláštním prkýnku (aby se nepotkalo třeba se zeleninou). Po práci se syrovým kuřetem si umyjte ruce.

3. Pokud nemáte vpichovací teploměr, můžete stupeň propečení odhadnout podle barvy šťávy, která z kuřete vytéká po napíchnutí (do stehna). Pokud je šťáva červená nebo růžová, kuře ještě není hotové – šťáva by měla být čirá. Určovat stupeň propečení podle barvy šťávy ale není úplně přesné, bezpečnější je určitě vpichovací teploměr.

4. Při porcování můžete oddělit prsa i s křidélky v jednom řezu. Před pečením je ale potřeba z přední části prsou vykrojit drobnou kůstku ve tvaru ypsilon, která při porcování brání přímému řezu. Kůstku najdete v horní části prsou, kde je schovaná trochu pod povrchem a je potřeba ji opatrně vykrojit ostrým nožem.

5. Hnědnutí kůrčičky můžete ještě urychlit, pokud k soli přidáte trochu jedlé sody (na 1 lžíci soli dejte 1/2 lžičky sody). Pokud se vám naopak bude připalovat, tak kuře přikryjte kouskem alobalu.

Další skvělé Recepty pana Cuketky najdete i s videi na Mall.tv!