Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Nejlepší cviky na břicho: Zapomeňte na tělocvičnu, vyrazte posilovat ven!

Byl by hřích zavírat se v tomto počasí do posilovny. Jestli si chcete zacvičit, oblečte si něco pohodlného, nazujte tenisky a vyrazte do parku. Máme pro vás připravené ty nejefektivnější cviky na břicho, díky nimž zpevníte postavu raz dva. 

Léto je za dveřmi, což s sebou přináší každoroční zúčtování při pohledu do zrcadla: podařilo se vám letos zpevnit postavu do plavek? Naštěstí je pořád ještě čas, proto jsme pro vás připravili společně s trenérkou Radkou Vandasovou tipy na cviky, které vám pomohou rychle zpevnit břicho. Můžete jimi doplnit třeba svoje ranní běhání.

Pokračování 2 / 3

Do prkna!

Asi nejlepším cvikem, kterým dáte zabrat nejen břichu, ale i zadečku, spodní části zad, ramenním svalům, kyčelním svalům a kvadricepsům, tedy předním stehenním svalům, je prkno. Důležité ale je, abyste prkno neboli plank dělala skutečně poctivě a podle správné techniky. Jedině tak totiž zapojíte skutečně ty části těla, které máte. Ačkoliv jde o cvičení statické, buďte si jistá, že několik desítek vteřin vám pro začátek bude stačit.

Položte se do polohy na předloktí, ruce dejte pod ramena a zpevněte střed těla. Lokty by měly být v pravém úhlu. Ruce nezatínejte v pěst, ale mějte malíkové hrany opřené o podlahu. Podsaďte pánev, nevystrkujte zadek a hlídejte si, abyste se nepropadala v bedrech. Hlava je v prodloužení těla.

Video placeholde

Pokračování 3 / 3

Nebojte se těžší varianty

Ve chvíli, kdy budete zvládat tento základní postoj, můžete plank různě upravovat a ztěžovat ho. Třeba ve formě bočního prkna. Opět si pohlídejte, abyste měla loket pod ramenem. Ramena, pánev a kotníky by měly být v jedné přímce a nikde se neprohýbat. Zpevněte střed těla a zvedněte boky. Jestli i tohle pro vás bude jednoduché, můžete cvik provádět dynamicky, kdy budete v bocích klesat k zemi a pak stoupat nahoru.

Další cvik je, podle trenérky Radky Vandasové, koordinační perlička. Klekněte si a opřete se o špičky chodidel a o dlaně. Kolena mějte lehce nad zemí. Už v tu chvíli můžete cítit, jak dostávají břišní svaly zabrat. Lokty opět hlídejte, aby byly schované pod rameny. Nadlehčete pravou ruku a přejděte do rotace. Otočte se na hraně chodidla a vytočte se ven. Poté se vraťte zpátky a to samé proveďte na druhou stranu.

Všechny cviky jsou isometrické, proto série neměřte na počty opakování, ale na výdrž ve vteřinách. Začněte na třiceti vteřinách a postupně přidávejte.

Podívejte se, jak se protáhnout po cvičení:

Video placeholde