Pomazánka z pečené červené řepy

Pomazánka z pečené červené řepy Zdroj: iStock

Nej podzimní pomazánka? Vyzkoušejte tu z pečené řepy!

Jako rychlá svačinka nebo lehká večeře se pomazánky všeho druhu hodí vždy. Zkuste si tentokrát udělat variantu s pečenou červenou řepou a feta sýrem. Její příprava je extra rychlá a snadná!

Ingredience:

1 velká červená řepa, 50 g staršího pečiva (např. ciabatty), 1 až 2 stroužky česneku, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce tučnějšího bílého jogurtu, ½ lžičky soli

Postup:

1. Řepu oloupejte a uvařte nebo ideálně upečte: Zabalte ji do grilovacího alobalu a dejte péct na 180 až 200 °C zhruba na dvě hodiny.

2. Aby vaše ruce a kuchyně nevypadaly jako po krvelačném boji, vezměte si raději na loupání a krájení rukavice a umělohmotné prkénko. Upečenou řepu pak stačí pokrájet na menší kousky.

3. Vložte ji do mixéru společně s nakrájeným starším italským pečivem – volte třeba foccaciu nebo ciabattu. Přihoďte oloupaný stroužek česneku, přilijte dvě lžíce červeného vinného octa, trošku olivového oleje a zjemněte bílým jogurtem. Nakonec osolte a vše rozmixujte.

4. Konzistence by měla být úplně hladká, zkontrolujte tedy, zda není třeba přidat ještě jogurt. Ochutnejte a případně dosolte.

5.Pomazánku servírujte na opečené ciabattě. Přidejte rozdrolený feta sýr, čerstvě mletý pepř, kopr a kapku olivového oleje.

Hotovo!