...

... Zdroj: istock.com

Naše tipy na restaurace & bistra: Kam rády chodíme na kávu, jídlo nebo drink?

Podzim je jako stvořený pro vysedávání po kavárnách, bistrech a restauracích. Máme pro vás tipy na naše oblíbené pražské podniky, kde rády trávíme volný čas samy, s partnery, ale i s celou rodinou nebo partou kamarádů. 

Redaktorka webu Ženy.cz Andrea

Spojka Karlín

Karlín je podle mě nejlepší gastro čtvrtí v celé Praze. Mám tu už tolik oblíbených míst, že vlastně nevím, kam dřív. Je tu moje oblíbená vinárna Na břehu Rhôny, burgrárna Peter's Burger Pub, která si drží svou kvalitu již několik let, Nejen Bistro, ale také tradiční Lokál, skvělý pivovar Dva kohouti nebo Hongkong pro milovníky asijské kuchyně. A to jsem rozhodně nevyjmenovala všechna skvělá místa, která Karlín nabízí. Jedním z novějších podniků je Spojka Karlín, ve které si pochutnají milovníci masa, ale i vegetariáni nebo vegani. Ve Spojce nepoužívají žádné průmyslově zpracované potraviny. Veškerá jídla, která servírují, připravují od základu z čerstvých surovin. Maso odebírají od BioParku, vejce mají od slepic z volného výběhu. A dokonce i alkohol je lokální. V lístku najdete nejen české pivo, ale také českou whiskey nebo gin. Filozofii této restaurace doplňuje také interiér, který je doslova zaplavený květinami.

Kantýna

Pro většinu restaurací ze sítě Ambiente mám opravdu slabost! Mezi moje nejoblíbenější rozhodně patří Kantýna. Doporučuji vyrazit s partou na výbornou večeři od kosti, během které vám řezník servíruje ty největší chuťovky hned v několika chodech a jako bonus vás provedou i netradiční kuchyní. Degustační večeři je třeba dopředu rezervovat, protože kapacita stolu je jen dvanáct míst. Do Kantýny můžete ovšem zaskočit i jen tak "na stojáka" na pivo, ochutnat božské carpaccio, křupavý bramborák nebo karbanátek jako od babičky! A cestou domů si ještě u pultu můžete koupit nějakou dobrůtku na doma (třeba pražskou šunku nebo játrovou paštiku.)

Redaktorka webu Bleskproženy.cz Gabriela

Salt'n'Pepa Kitchen

Mým rajónem je jednoznačně Letná a jedním z nejoblíbenějších bister rozhodně Salt'n'Pepa, které si majitelé zařídili po úspěchu s food truckem. Specializují se především na burgery, mají i veganské a hlavně skvělý haloumi (můj oblíbený). Každý týden mění speciální menu, které v týdnu servírují jako doplněk k burgerům. Najdete tam vychytané recepty a vždy si můžete dát pravé slovenské halušky. Každý den servírují i snídaňové menu a o víkendu brunch.

Brut. - Wines & Oysters

Tohle je moje absolutní srdcovka! Další podnik na Letné, který je ovšem široko daleko jediný svého druhu. Je to doslova ráj pro milovníky opravdu dobrého vína. Majitelka s pečlivostí sobě vlastní vybírá vinaře, kteří nepoužívají žádnou chemii ani během pěstování, ani při zpracování vína, takže si pochutnáte a také vás po něm nebude bolet hlava. Ve velmi útulném prostředí si můžete k vínu nebo bublinkám dát vždy čerstvé ústřice nebo třeba výborné francouzské klobásky.

Redaktorka webu Ženy.cz Ivona

Cukrárna Myšák

Miluju výběrovou kávu, ale i v tomto ohledu jsem dost vybíravá. Oblíbené místo se navíc odvíjí i od toho, jestli si tam můžu zalézt s notebookem a v klidu pracovat. V tomto se mi osvědčilo bubenečské Místo a letenský Tvaroh. Nejraději si v obou dávám omeletu a flat white. Když jsem v centru, je mou sázkou na jistotu cukrárna Myšák. Vyhlášené jsou jejich buchtičky se šodó a nedávno k mé radosti zase zavedli vajíčka k snídani, takže vyrazte!

Meatcraft

S mužem nejraději a nejčastěji chodíme na rande na burgery do holešovického HillBilly. Naším posledním objevem je také relativně nová andělská restaurace Meatcraft, kde mají vedle burgerů také skvělý pastrami sendvič nebo žebra. Restaurace je to na pohled vlastně docela obyčejná, žádná moderna ani hipsteřina, ale jídlo je autentické, z kvalitních surovin a moc dobré.

Editorka webu Recepty.cz Karolína

Tvoje Máma

Víkendové dlouhé snídaně a odpolední schovávaná na místě, kde se cítím jako doma. S tím nejlepším flat white, domácími povidlovými buchtami. S vědomím, že nikam nemusím, že můžu ochutnat ještě jeden chlebík s dýňovou pomazánkou a číst si knihu, pro kterou jsem natáhla ruku na okenní parapet. To všechno je kavárna Tvoje Máma ve Vršovicích.

Osada

Kavárna ukrytá ve vnitrobloku v holešovické Osadní. Ve chvíli, kdy projdete podchodem na nádvoří, kde je i příjemná zahrádka na sezení, máte pocit, že jste v úplně jiné zemi a jiném městě. Kromě klidného útočiště a mechu, který dominuje prosklenému barovému pultu, si mě získaly sádlové koláčky s drobenkou, domácí lívance, míchaná vajíčka a špičková káva. Osada žije ve svém vlastním rytmu mimo čas a prostor a je místem, kde se cítím uvolněně a dobře a zároveň mám pocit, že je o mě královsky postaráno.

Redaktorka webu Ženy.cz Marta

Barry Higgel's Coffeehouse

Útulnou kavárničku v Tusarově ulici v Holešovicích jsem objevila před třemi lety krátce po jejím otevření a dodnes na ni nedám dopustit. Nejenže to mám kousek z práce, ale navíc tam dělají to nejlepší cappuccino, které jsem v Praze zatím objevila. A co víc, každou sedmou kávu tam máte zdarma! Zkrátka nepřijdete, ani co se týče menších jídel. Na snídaně či svačiny je kavárna jako dělaná, jejich obložené a zapečené chleby chutnají skvěle a pochutnají si i milovníci sladkostí, třeba na grilovaném banana bread. Prostor je to sice malý, ale s příjemnou atmosférou, takže je ideální nejen na pracovní schůzky, ale i na práci nebo relax.

Gin & Tonic Club

Pokud jste milovníky kombinace ginu a tonicu, pak by vám tento podnik neměl uniknout. Disponují obrovským množstvím ginů i toniců a namíchají vám z nich koktejly, o jakých se vám nesnilo. Je libo G&T se slaninou nebo s čokoládou? Není problém! Ke každému nápoji navíc dostanete odbornou přednášku o původu obou nápojů. Přepadne-li vás během popíjení hlad, můžete si objednat buď drobné občerstvení v podobě sýrových či masových talířů nebo i hlavní jídlo jako burgery či těstoviny. To vše si vychutnáte v příjemném prostředí přímo v centru prahy v Navrátilově ulici, a jestli sem zavítáte i v jarních či letních měsících, rozhodně nevynechejte kouzelnou zahrádku, která je doslova oázou klidu uprostřed rušného pražského centra.

Redaktorka webu Ženy.cz Petra

Coffee corner bakery

Tady můžete a určitě budete chtít strávit klidně celý den. Mají otevřeno už od rána a jejich snídaně jsou božské. Lívanečky, tousty nebo koláče se stanou vaší oblíbenou snídaní. Pokračovat tu můžete se schůzkami s klienty, přáteli až do večera. Baví mě živost této kavárny, ale i útulnost a příjemná atmosféra. A samozřejmě jídlo. Chodí sem i dost cizinců, což mě nevadí, můžete potrénovat své jazykové dovednosti, ale zároveň, když se potřebuji soustředit na práci, jejich cizí jazyk mě neruší.

Wok u Fugiho

Kdo má rád vietnamskou kuchyni, tak tady si pochutná. A kdo má závislost na polévce Pho bo jako já, bude tady každý týden. Tuhle polévku si tu užívám. Plátky hovězího a nudle zvládnu pochytat hůlkami a silný vývar si vychutnávám po douškách. Ale za vyzkoušení stojí i jiné. Vždycky, když se toulám po Florenci, směřují mé kroky právě sem.

.
. | Zdroj: archiv firem

A příště se s vámi podělíme o naše zamilované mimopražské podniky po celé České republice!