...

... Zdroj: iStock.com

Menstruace v mobilu: Jaké aplikace vám usnadní život?

Jak mohou technologie usnadnit život ženám a proč jsme na ně čekaly tak dlouho?

Tenhle rozhovor v různých obměnách vedu v ordinaci gynekologa pokaždé, když dorazím na preventivní prohlídku.

„Kdy jste měla naposled menstruaci?“ ptá se odměřeně sestřička. „A říká se poslední nebo první den?“ hraju o čas. Ve skutečnosti svůj cyklus nesleduju. „Začátek,“ sestřička přesune ruku z klávesnice a netrpělivě poklepe prsty o desku stolu. „Tak to bylo 10. dubna,“ řeknu první datum, které mě zrovna napadne a mohlo by se blížit skutečnosti.

A teď si představte, že můžete pozměnit průběh příběhu a objednat se k lékaři bez počátečních útrap a nejistoty. Jaké digitální vychytávky vám mohou pomoci?

Revoluce zvaná FemTech

Nové a rychle rostoucí odvětví FemTech (Female Technology), se zaměřuje pouze na ženy a jejich zdraví, a pomáhají mu v tom právě technologie. Jedním z prvních FemTech startupů byla aplikace Glow, která sleduje ovulační cyklus a kterou si stahují především ženy toužící po dítěti. V podobnou chvíli přišla na trh také aplikace Clue sledující pravidelnost menstruačního cyklu. Tu vynalezla Dánka Ida Tin, která společně s aplikací přišla s názvem celého odvětví FemTech. Ženy díky němu mohou předpovědět čas, kdy se jejich vajíčko uvolní a nastává nejlepší doba pro jeho oplodnění, nebo naopak chvíli, ve které neuchycené vajíčko společně s výstélkou odejdou pryč z těla.

Další novinkou je Flex, který je zdravější náhradou klasického tamponu (používá se stejně jako menstruační kalíšek, ale jedná se o jednorázovou pomůcku, kterou po 12 hodinách vyhodíte).

Technologie nám dávají šanci poznat více sama sebe a své tělo. Prozradí například, kdy jsme v luteální fázi – v období od ovulace do menstruace, kdy se zvyšuje tělesná teplota a nám dochází energie. Nebo v pohodě a bez stresu vejdeme do ordinace gynekologa, podíváme se do telefonu a nadiktujeme sestřičce správné datum poslední menstruace.

Celý článek s tipy na další praktické aplikace najdete v květnovém čísle časopisu Moje psychologie, které je právě na stáncích. Objednat si ho můžete také přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)