Sezóna medvědího česneku je za dveřmi. Ozvláštněte jím boží tomatovou polévku!
Sezóna medvědího česneku je jen jednou do roka, a tak je potřeba toho využít naplno. Začít můžete tím, že ho přidáte do klasické tomatové polévky, kterou chuťově pozvedne do nebeských výšin!
Ingredience na 6 porcí:
3x 400 g plechovka loupaných rajčat (ideálně cherry), 500 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí), 1 velká banánová šalotka nebo červená cibule, 3 stroužky česneku, 2 až 3 řapíky celeru, 2 bobkové listy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, 25 g medvědího česneku, cukr na dochucení, pár kapek worcesteru nebo balzamikového octa
Na krutony: silné plátky ciabatty, olivový olej ve spreji, strouhaný sýr (možno vynechat)
Postup:
1. Cibuli a řapíkatý celer nakrájejte a nechte zezlátnout na olivovém oleji. Přidejte česnek a bobkové listy.
2. Mezitím si nachystejte pečivo na krutony, potřete nebo posprejujte ho olivovým olejem, posypte sýrem (nemusí být) a vložte zapéct do trouby na nejvyšší výkon.
3. Do hrnce přidejte rajčata v konzervě, zalijte vývarem a vařte. Polévku osolte, opepřete.
4. Pokud chcete polévku hladkou, použijte mixér, následně dořeďte vývarem dle chuti. Poté ji přiveďte znovu k varu, osolte, přidejte pepř, dochuťte cukrem, worcesterem nebo balzamikovým octem.
5. Medvědí česnek nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky až na samý konec. Promíchejte.
Hotovo!