Lasagne se třemi druhy sýra

Lasagne se třemi druhy sýra Zdroj: Johana Střížková

Jídla z trouby: Po lasagních se třemi druhy sýra se jen zapráší!

Jsou dny, kdy potřebujeme ukonejšit tělo i duši. Obvykle to na nás přijde v zimě. Nutně potřebujeme vydatné jídlo, jehož chutě v nás vyvolají pocit bezpečí. Pomalu dušené maso s hustou omáčkou nebo zapečené těstoviny nám přitom udělají radost už během přípravy. Budete se nesmírně těšit na výsledek, a co teprve, až ochutnáte!

Lasagne se třemi druhy sýra

4 až 6 porcí

Příprava: 30 minut + 1 hodina dušení + 40 minut pečení

Suroviny: 600 g směsi mletého hovězího a vepřového masa, olivový olej, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce krupicového cukru, svazek čerstvé bazalky, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička mletého fenyklu, sůl a pepř, 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 plechovky drcených rajčat, 200 ml masového vývaru, 500 g ricotty, 1 vejce, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 12 plátků lasagní, 300 g mozzarelly a 50 g parmazánu

Postup:

1. Maso vyndejte chvíli před přípravou z lednice. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a maso restujte, až zezlátne a bude sypké. Nadrobno nasekejte cibuli s česnekem a přidejte je k masu. Restujte dalších 5 minut. Nyní přimíchejte cukr, nasekanou bazalku, oregano a fenykl. Osolte a opepřete. Přidejte polovinu petrželky, rajčata i vývar, zakryjte poklicí a na mírném plamenu duste nejméně 1 hodinu. Průběžně promíchejte.

2. V misce promíchejte ricottu s vejcem, zbylou petrželkou a muškátovým oříškem. Osolte.

3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vytřete olejem. Na dno rozprostřete 1 naběračku masové směsi. Překryjte lasagnemi a na ně rozprostřete čtvrtinu ricotty, třetinu plátků mozzarelly a třetinu masové směsi. Posypte čtvrtinou nastrouhaného parmazánu.Vrstvy ještě dvakrát zopakujte – budete tak mít tři kompletní. Na poslední vrstvu rozprostřete lasagne, zbylou ricottu a parmazán. Překryjte alobalem a pečte 20 minut a pak odkryté dalších 20 minut. Podávejte horké.

Tip: Když zapékací mísu bohatě vymažete máslem namísto olejem, bude chuť lasagní jemnější.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním únorovém čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i jako e-magazín na www.ikiosek.cz