Jednoduchý, rychlý a výborný! Jak uvařit tradiční český chřest?
Chřestová sezóna je v plném proudu a byla by škoda této příležitosti nevyužít. Chřest se totiž mimo jiné podílí na snížení hladiny cholesterolu, zbavuje nepříjemného zavodnění a reguluje krevní tlak. Jak si tento zeleninový zázrak připravit? V jednoduchosti a rychlosti je v tomto případě všechna krása.
Ingredience na 2 přílohové nebo předkrmové porce:
8 středně silných stonků českého chřestu, 2 lžíce másla, měkké bylinky podle chuti (pažitka, petrželka nebo libeček), kus čerstvého křupavého pečiva (ideálně ciabatta nebo focaccia), lžíce olivového nebo ořechového oleje, dva tenké plátky slaniny nebo trocha okraje z pražské šunky, sůl, lžička cukru, 50 cl bílého vína (možno vynechat)
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Nejdříve připravte speciální strouhanku. Vyberte křupavé pečivo italského typu, nakrájejte ho a rozsekejte ho v mixéru společně s lemem šunky či slaniny a trochou oleje. Strouhanku přesypte na pekáček a pečte při 200 stupních zhruba 10 minut. Potom troubu vypněte, nechte otevřená dvířka a pekáček nevyndávejte.
U chřestu odlomte dřevnaté konce stonku a měkký zbytek oloupejte škrabkou na brambory. Zelený chřest loupat nemusíte.
Dejte vařit menší množství vody a dobře ji osolte. Dolaďte citronovou šťávou nebo bílým vínem a trochou cukru. Pokud nechcete chřest konzumovat hned, připravte si vedle mísu s ledovou vodou, do které ho ihned přendáte.
Do vroucí vody vložte chřest a vařte 3 až 8 minut podle tloušťky. Měl by být al dente, protože se ještě dodělá v másle.
Před servírováním nasekejte bylinky, rozpusťte máslo a zlehka v něm uvařený chřest orestujte. Posypte bylinkami a strouhankou.
Dobrou chuť!