Květákové kari

Květákové kari Zdroj: iStock

Jde to i bez masa: Skvělé květákové kari, které vás zahřeje

Některá jídla natolik vynikají výraznou chutí, že vůbec nepotřebují maso. A to je přesně případ podzimního květákového kari, které vás během sychravých dnů řádně prohřeje.

Ingredience:

celý malý květák, 2 jarní cibulky, kousek čerstvého zázvoru, 100 g zelené kari pasty, plechovka cizrny, plechovka kokosového mléka nebo krému, 300 ml vývaru, 4 středně velká rajčata, lžíce černé hořčice (možno vynechat), 2 lžíce kurkumy, šťáva z ½ citronu, 5 lžic oleje, čerstvý koriandr, chilli papričky

Postup:

1.Květák rozeberte na růžičky, lístky z něj nevyhazujte a dejte si je stranou. Jednotlivé růžičky následně překrojte. Dejte pozor, aby nebyly moc malé, velmi rychle by se rozvařily. Překrojené růžičky pak orestujte na oleji a pravidelně je při tom prohazujte.

2. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku na kolečka a oloupejte zázvor. Nakrájejte ho na plátky a poté ještě na malé proužky.

3. Dohněda orestovaný květák okořeňte černou hořčicí (není nutné), kurkumou a přilijte trochu vody nebo vývaru. Vše promíchejte a vraťte zpátky do hrnce.

4. Na novém oleji orestujte cibulku a zázvor. Klidně můžete přidat i česnek nakrájený na plátky. Poté přijde na řadu zelená kari pasta (opravdu odvážní mohou sáhnout i po červené). Následně přidejte dobře propláchnutou cizrnu.

5. Přilijte vývar nebo vodu a vraťte květák zpět. Přimíchejte ještě kokosové mléko a pro barvu pevnější rajčátka. Nechte provařit a osolte.

6. Na posledních pár minut do směsi přihoďte překrájené květákové listy, případně (mražený) hrášek. Pokrm dochuťte citronovou šťávou, chilli papričkami a trochou cukru. Nakonec přidejte koriandr.

7. Servírovat můžete tradičně s rýží nebo se špenátovými palačinkami.

Hotovo!