Tomatová polévka.

Tomatová polévka. Zdroj: iStock

Sezóna medvědího česneku je za dveřmi. Ozvláštněte jím boží tomatovou polévku!

Sezóna medvědího česneku je jen jednou do roka, a tak je potřeba toho využít naplno. Začít můžete tím, že ho přidáte do klasické tomatové polévky, kterou chuťově pozvedne do nebeských výšin!

Ingredience na 6 porcí:

3x 400 g plechovka loupaných rajčat (ideálně cherry), 500 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí), 1 velká banánová šalotka nebo červená cibule, 3 stroužky česneku, 2 až 3 řapíky celeru, 2 bobkové listy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, 25 g medvědího česneku, cukr na dochucení, pár kapek worcesteru nebo balzamikového octa

Na krutony: silné plátky ciabatty, olivový olej ve spreji, strouhaný sýr (možno vynechat)

Postup:

1. Cibuli a řapíkatý celer nakrájejte a nechte zezlátnout na olivovém oleji. Přidejte česnek a bobkové listy.

2. Mezitím si nachystejte pečivo na krutony, potřete nebo posprejujte ho olivovým olejem, posypte sýrem (nemusí být) a vložte zapéct do trouby na nejvyšší výkon.

3. Do hrnce přidejte rajčata v konzervě, zalijte vývarem a vařte. Polévku osolte, opepřete.

4. Pokud chcete polévku hladkou, použijte mixér, následně dořeďte vývarem dle chuti. Poté ji přiveďte znovu k varu, osolte, přidejte pepř, dochuťte cukrem, worcesterem nebo balzamikovým octem.

5. Medvědí česnek nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky až na samý konec. Promíchejte.

Hotovo!