Perfektně propečený steak není žádná věda.

Perfektně propečený steak není žádná věda. Zdroj: iStock

Jak správně propéct steak? S "minutovým principem" to zvládne každý

Připravit si doma na pánvi steak je absolutně triviální záležitost, většina lidí si ale pořád myslí opak. Projděte si proto celý postup krok za krokem s foodblogerkou Koko a dokonalý steak už pro vás nebude nedosažitelným kuchařským cílem.

Postup:

1. Základním předpokladem je, že maso je steakové, vyzrálé, osušené a v pokojové teplotě, maximálně dva centimetry vysoké. Pánev by měla být těžká a nepřilnavá.

2. Maso osolte například šupinkovou solí, opepřete. Pánev rozžhavte na plný výkon. To, že se z ní bude kouřit, je v pořádku. Přidejte trošku olivového oleje a na něm nechte chvíli osmažit bylinky a česnek (záleží na vás). Na každý steak si nachystejte kus alobalu, na něj dejte osmažené bylinky.

3. A teď přichází na řadu konečně steaky. Umístěte je na pánev a sledujte čas. Po minutě otočte, sledujte další minutu a zase otočte, takto pokračujte až do doby, kdy bude maso propečené tak, jak chcete. Poté maso přendejte na alobal, přidejte plátek másla a zabalte. Maso nechte v teple odpočívat nějakých 4–5 minut. Pak můžete teprve krájet.

TIP: Rozdíl mezi šesti a pěti minutami je vizuálně nejznatelnější. Ale hlavní rozdíl mezi třemi zbývajícími steaky je hlavně v chuti. Můj vítěz je 5 minut na pánvi. Čtyři jsou pro ty, co mají rádi vyloženě rare maso a po třech minutách maso chutná ještě syrově a je žvýkavé. Věřím, že teď už se steaků nebudete bát. Stačí už jenom pořídit co nejkvalitnější kus.