.

. Zdroj: Pexels

Jak na zdravé hubnutí?

Ideální způsob jak zhubnout je pomalý způsob. Při ideálních metodách jak zhubnout vidět výsledky pouze pomalu. Jaká by měla být ta správná cesta, jaké tipy byste měli dodržovat? Ne vše musí u každého fungovat, netřeba však zapomínat, že pomalu dál dojdeš.

Zdravý jídelníček a hubnutí

Zdravé stravování by mělo být samozřejmostí kvůli celkovému zdraví. Potraviny, které obsahují velké množství rafinovaných obilovin a zrn, přidány cukry, přidány tuky, umělé příchutě či sladidla a další umělé přísady, tělu příliš neprospívají. Obzvlášť, pokud jsou navzájem zkombinovány. Vyvarovat byste se měly hlavně zpracovaným potravinám, jako jsou tradiční sušenky, koblihy, různé zákusky. Také slazené nápoje a sycené nápoje, pizza, bílý chléb, čokoláda, bonbóny, zmrzlina, slané pochutiny jako čipsy, preclíky či hranolky. Rovněž masné výrobky a smažená jídla.

Nezdravému a zbytečnému přejídání se naopak vyhnete díky potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Příkladem je ovoce a zelenina, saláty, polévky s vývarem, luštěniny a celá zrna. Důležité jsou i potraviny s vysokým obsahem proteinů. Například jogurt, hovězí maso, ryby, vejce, drůbež, luštěniny. Ke každému jídlu zařaďte alespoň malé porce zdravých tuků. To znamená kokosový nebo olivový olej, avokádo, ořechy, semena či živočišný tuk z mléčných výrobků, hověziny nebo vajec.

.
. | Zdroj: Pexels

Specifické typy a důvody hubnutí

Je rozdíl, jestli chcete zhubnout ze zdravotních nebo kosmetických důvodů. Jestli vás tlačí čas nebo se jednoduše ve svém těle necítíte dobře. Za zdravé hubnutí se považuje pokles o 0,5 až 1 kg během týdne. Většina lidí se cítí zdravotně lépe již při ztrátě prvních 5-10% z hmotnosti.

Kupříkladu hubnutí po porodu by mělo být v zájmu matky i dítěte zdravé. Různé krabičkové diety jsou určeny pro ty, kdo nemají čas nebo chuť zabývat se propočtami a plánováním jídelníčku. Moderní keto dieta je zase vlastně nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuků, tělo se při ní přestaví do stavu spalování tuků, ketózy. Mohli bychom pokračovat ve výpočtu...

.
. | Zdroj: Pexels

Důležité je akceptovat, že jinak hubne člověk v mládí, jinak v produktivním věku a opět jinak kupříkladu šedesátník. Ať už jsou vaše pohnutky jakékoliv, měly byste vždy dbát na zdravotní stránku věci, obeznámit se svými plány rodinu a přátele kvůli jejich podpoře a případné pomoci. Uvědomit si, co je ve vašem konkrétním případě reálné a hlavně nezapomínat, proč jste začaly hubnout. Zaznamenávejte si i ty nejmenší úspěchy a postupujte po malých krocích. A když se už odměníte za úspěch, nepokažte si to navrácením ke starému nezdravému nebo nevhodnému životnímu stylu, který vás dostal do situace, ze které se snažíte vymanit.

Dieta a jojo efekt

Existují desítky dietních plánů a mnohé z nich slibují magické odstranění tuku z těla už za pár dní. Častokrát zvláštním, někdy dokonce nebezpečným způsobem. Takto mnohdy riskují lidé v zoufalé časové tísni. Jde vlastně o hladovku, abyste se dostaly do slavnostních šatů při příležitosti svatby, rodinné oslavy či firemního večírku…

.
. | Zdroj: Pexels

Ale pozor, nejrychleji přicházíte převážně o vodu a svalovou hmotu, možná po delší době opravdu o trochu tuku. Záleží od toho, jestli je to dieta týdenní nebo měsíční. Také vás může začít bolet hlava a na večírku budete bez energie a nálady, i když jste do těch elegantních šatů skutečně zhubly.

.
. | Zdroj: Pexels

Při těchto velice restriktivních dietách pak také dochází rychle k jojo efektu. Tělo, které dlouho hladovělo, paradoxně uchovávalo více tuku v očekávání skutečně zlých časů. A když se pak znovu najíte dosyta, nebo dietu porušíte a zhřešíte, protože je nad lidské síly odepírat si jídlo a oblíbené pamlsky dlouhou dobu, zareaguje tělo přirozeně – udělá si ještě více zásob, protože už znovu hladovět nechce... a dostaví se jojo efekt jako trám.

Sport a cvičení

Toto je kombinace, o které nechcete slyšet, ale je ta jediná, která pomáhá. Zdravé hubnutí dosáhnete zdravým stravováním a fyzickou aktivitou.

Opět, není třeba přehánět. Pokud nejste typ do posilovny, nenuťte se tam chodit. Někdy postačuje rychlá chůze, plavání nebo dokonce stačí vyměnit výtah za schody. Když to bez tělocvičny nejde a sama cvičení doma nezvládáte, zkuste osobního trenéra, který vám dokáže nastavit cvičební plán podle vašich možností a daností. Hodně se doporučuje kardio v kombinaci s klasickým posilováním. Kardio spaluje nejvíce kalorií, takže je ideální pro rychlé hubnutí. Do cvičebního plánu je třeba zahrnout i několik hodin silového tréninku. Ten je potřebný pro vybudování svalové hmoty. Chcete-li spálit co nejvíce tuku, zkuste se po rozcvičení zapotit a vydržet při tomto cvičení celou hodinu.

.
. | Zdroj: Pexels

Hlavně si ale najděte takový typ pohybu, který vám bude dělat radost, nenaruší kompletně harmonogram dne a nebude vás nutit zajídat tajně frustraci a nespokojenost z cvičení, které jste znenáviděla.

Doplňky stravy na hubnutí

Když už jste zvládly jídelníček na hubnutí a cviky na hubnutí, můžete přidat ještě prášky na hubnutí. Samotné zázrak udělat nedokážou. Prášky na hubnutí jsou však výbornou podpůrnou pomůckou při hubnutí. Zdravé a prospěšné doplňky stravy na hubnutí v sobě spojují osvědčené bylinky na hubnutí i nové znalosti o fungování lidského těla. Využívají kupříkladu termogenický efekt, kdy tělo spaluje více kalorií a tuků. Efekt hubnutí je pak dosažen působením složek, které mají pozitivní vliv na metabolismus.