Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory Zdroj: F.O.O.D.

Holandský řízek a šťouchané brambory: Klasika, která nikdy nezklame!

Šťavnatý lahodný karbanátek s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu a osmažený na přepuštěném másle je nejlepší se šťouchanými bramborami s orestovanou cibulkou, pórkem a najemno nasekanou zelenou petrželkou. Už se vám sbíhají sliny?

Suroviny: 600 g mletého masa – vepřové asi 30 % tuku (krkovice, bůček), 150 g sýra gouda, 3 snítky hladkolisté petrželky, 2 vejce, 100 ml mléka + 2 lžíce na obalování, hladká mouka na obalení, strouhanka na obalení, olej nebo přepuštěné máslo (na smažení), sůl a mletý pepř

Šťouchané brambory: 1 kg brambor – varný typ B, 1 cibule, 1 pórek, 100 g másla, 3 snítky hladkolisté petrželky a sůl

Postup:

1. K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete a nejlépe rukama maso důkladně zpracujte tak, aby se dobře spojilo, pak ho dejte na 20 minut do ledničky.

2. Ze směsi vytvarujte 4 velké nebo 8 malých řízků, asi 1 cm vysokých. Obalte je v hladké mouce, druhém vejci rozšlehaném se špetkou soli a 2 lžícemi mléka, nakonec ve strouhance. Strouhanku lehce přitlačte a řízky zvolna smažte v pánvi na rozpáleném oleji (nebo přepuštěném másle) dozlatova. Každou stranu smažte podle velikosti řízku alespoň 3 až 4 minuty.

3. Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka, asi 20 minut. Mezitím cibuli pokrájejte na kostky a orestujte na másle, zhruba 5 minut. Poté přisypte na půlkolečka pokrájený pórek a ještě 2 minuty restujte. Brambory slijte, rozšťouchejte a dobře promíchejte s nasekanou petrželkou, cibulí, pórkem i máslem. Osolte a opepřete.

Další skvělé recepty najdete na webu Recepty.cz!