Botanická zahrada Flora, Olomouc

Botanická zahrada Flora, Olomouc Zdroj: profimedia.cz

Rybník Svět
Litoměřice
Olomouc
Jelení skok, Karlovy Vary
Telč
13
Fotogalerie

Eurovíkend v Čechách? Která města stojí za to navštívit?

Jarní paprsky už začínají hřát a v nás se zas probouzí touha poznávat a cestovat. Nahrávají nám k tomu prodloužené víkendy. A nemusíme nikam daleko. Objevovat, relaxovat, prožít romantické večery můžeme i v naší české kotlině. Přinášíme vám pět měst, do kterých se budete chtít vracet.

My v redakci máme vyzkoušeno, že do těchto českých měst stojí za to jet. Mají totiž všechno. Krásné uličky, rozkvetlé zahrady, bohatou historii a nejsou daleko. Stačí asi dvě hodinky cesty a vaší konečnou destinací se stane:

Pokračování 2 / 6

Třeboň

Věřte, z jižních Čech se vám nebude chtít domů. Už příjezd do města Třeboň jednou z městských bran vás nechá zapomenout na okolní svět.Co vidět?

Třeboň
Třeboň | Zdroj: profimedia.cz

Toužíte vidět celý svět? Nezapomeňte si vzít do Třeboně kolo. Během jednoho dne totiž můžete rybník Svět objet. Žádné kopce, jen krásně rovinatá krajina plná rybníků.

Kdo raději pěší, na krásnou procházku se můžete vydat ke Schwarzenberské hrobce, která se nachází v parku při jihovýchodní straně rybníka Svět. A když se budete vracet, zajděte si na jedno do pivovaru. Petr Vok z Rožmberka totiž nechal vystavět v letech 1606–1608 zbrojnici. V letech 1699–1723 byla zbrojnice přestavěna na panský pivovar a dodnes se tu vaří pivo Regent.

Města Třeboň se nenabažíte. Lelkovat a snít můžete v honosném renesančním zámku, rozkládajícím se na jihozápadní straně historického centra města. Procházet se také můžete při řece kolem Bertiných lázní a hledat ve vodě sochy. Kde se stylově najíst?

Rybník Svět
Rybník Svět | Zdroj: profimedia.cz

Budete jíst zdravě. Ve všech restauracích vám připraví skvělé rybí lahůdky. Na kapří hranolky a candáta či štiku vyrazte do vyhlášené restaurace Šupina a její mladší sestry Šupinky.

Chcete víc?

Cestou tam a nebo zpět přibrzděte v pohádkovém zámku Hluboká nad Vltavou. Bude skvělým startem nebo tečkou vašeho víkendu.

Pokračování 3 / 6

Olomouc

Druhá nejvýznamnější městská památková rezervace v Česku je plná atraktivních míst. Čím nás může centrum střední Moravy potěšit?Co vidět?

Olomouc
Olomouc | Zdroj: profimedia.cz

Máte chuť na kávu z automatu? Na chvíli na ni zapomeňte, tady mají automaty na tvarůžky. Ty jsou s Olomoucí nerozlučně spjaty. Málokdo však ví, že se nevyrábějí přímo v Olomouci, ale v nedalekých Lošticích, kde se nachází známé Muzeum olomouckých tvarůžků, které je celoročně přístupné veřejnosti. 28. a 29. dubna ožije město Olomouc tvarůžkovým festivalem. Můžete ochutnat.

Kdo nechce jíst, ale rád by viděl historické monumenty, tomu stačí zajít na Horní náměstí, kde se tyčí Barokní 35 m vysoký sloup Nejsvětější Trojice s více než čtyřiceti sochami a je to nejvelkolepější a nejvyšší stavba svého druhu v českých zemích, zapsaná od roku 2001 mezi památky UNESCO. Kromě něj se v Olomouci nebudete moc nabažit starých klášterů a chrámů, muzeí, rozlehlých parků plných květin či zoologické zahrady.

Orloj, Olomouc
Orloj, Olomouc | Zdroj: profimedia.cz

Kde se stylově najíst?

Entrée Restaurant, kde se skvěle nají i vegetariáni či vegani. Každé jídlo je propracované do detailu a pracují se sezónními surovinami. Vyzkoušejte třeba sedmichodové degustační menu.

Chcete víc?

V těsné blízkosti města zve k výletu poutní chrám Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, poblíž se nachází zoologická zahrada se žraločím akváriem, obřími voliérami, vyhlídkovou věží a dětským lanovým parkem.

Pokračování 4 / 6

Litoměřice

Litoměřice náleží mezi nejstarší česká města a leží na soutoku Labe a Ohře v severních Čechách. Co se vám bude líbit ve městě Karla Hynka Máchy?Co vidět?

Litoměřice, Labe
Litoměřice, Labe | Zdroj: profimedia.cz

Na základě studia historických pramenů a návštěv existujících manufaktur ve střední Evropě a v Čechách zde byla vybudována dílna na výrobu ručního papíru. Kdo ji navštíví, může si i vytvořit vlastní arch.

Prohlédnout si svět z výšky vám umožní vyhlídková věž Kalich na Mírovém náměstí, která byla postavena v 16. století pro měšťanskou rodinu Mrázů z Milešovky. Z věže je krásný výhled na město Litoměřice, hrad Hazmburk nebo horu Říp.

Kdo má rád poezii, musí si projít Máchovu trasu od Dlouhé ulice č. p. 199 přes Máchovu sochu, Máchovy schody, Máchovu pamětní desku, Máchovu světničku, Myslbekovu sochu až na úpatí Mostné hory.Ať přijedete kdykoliv, v Zahradě Čech vás nemine zajímavá výstava.

Vrch Radobyl, Labe
Vrch Radobyl, Labe | Zdroj: profimedia.cz

Kde se stylově najíst?

Dobré jídlo a hlavně pití v Radničním sklípku můžete spojit i s prohlídkou podzemí.

Když chcete víc?

Zajeďte si do sousedního Terezína. Jiná historie a jiná atmosféra, která vás nenechá spát.

Pokračování 5 / 6

Telč

Moravské Benátky, které jsou renesanční perlou v okrese Jihlava v kraji Vysočina, musíte vidět a nasát tamější energii.Co vidět?

Telč
Telč | Zdroj: profimedia.cz

Všechny domy na náměstí. Budete si prohlížet krásu, historii a umění sgrafit na každém z nich. Jeden vlastnila hraběnka, ve druhém bydlel pekař... brzy pochopíte, proč se Telč stala světovým kulturním dědictvím UNESCA. Podloubí a průčelí těchto domů byla v drtivé většině stavěna podle jednotného plánu.

Telč
Telč | Zdroj: profimedia.cz

Komu se zachce trochu zeleně, celý den může strávit v rozsáhlém renesančním zámeckém komplexu s přilehlými zahradami a parky.

Kde se stylově najíst?

Název nezní moc vábně, ale skvěle si pochutnáte v restauraci Na Žabinci. Něco z historické pivnice tady zůstalo.

Když chcete víc?

Na rozhlednu Oslednice. 176 schodů, 34 m a Telč máte jako na dlani.

Pokračování 6 / 6

Karlovy Vary

Musíte se tam vracet. Minimálně v létě na filmový festival. Ale co zkusit statutární město v západních Čechách, když je tam klid a málo lidí.Co vidět?

Karlovy Vary
Karlovy Vary | Zdroj: profimedia.cz

Spíše co vypít. Kdo má žaludek připravený, může vyzkoušet řadu pramenů, zejména ten Hadí. Stačí se jen promenádovat a do cesty se vám budou stavět jeden teplý pramen za druhým. Možná vám ke konci dne přijdou vhod bylinky. O ty tu též není nouze, opět v tekuté formě. Zajděte se podívat na výrobu Becherovky a udělá se vám líp.

Ještě než za dva měsíce vypukne legendární filmový festival, můžete si krásné honosné hotely v čele s Grandhotelem Pupp prohlédnout v klidu.

Koho už budou bolet nohy, může vyjet lanovkou na rozhlednu Diana, ze které se Vary budou zdát jako malé zapadlé městečko. Komu se povede najít v kamenech a stromech Jelení skok, už viděl ve Varech vše. Nezapomeňte se na cestu zásobit větším množstvím lázeňských oplatek.Kde se stylově najíst?

Jelení skok, Karlovy Vary
Jelení skok, Karlovy Vary | Zdroj: profimedia.cz

Ochutnejte styl, pozornost šéfkuchaře a skvělé jídlo v restauraci Le Marché. A ty dezerty...

Když chcete víc?

15 kilometrů od Varů vás čeká nejkrásnější románský hrad Loket nad Ohří.