Dýňová polévka se semínky a dýňovým olejem

Dýňová polévka se semínky a dýňovým olejem Zdroj: istock.com

Dýňová sezóna: Zahřejte se zdravou polévkou se semínky!

Existují dva tábory. První na dýni kouká skrze prsty, druhý se těší, až podzimní úroda rozzáří zelinářské pulty. Pojďme přetáhnout nějaké duše z toho prvního. Se správným doprovodem rozhodně není dýně planá ani nudná. A v chladných dnech vás třeba dýňová polévka spolehlivě zahřeje!

DÝŇOVÁ POLÉVKA SE SEMÍNKY A DÝŇOVÝM OLEJEM

4 porce

Příprava: 70 minut

Suroviny: 4 menší dýně, 1 šalotka, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu, 150 ml kokosového mléka, 900 ml zeleninového vývaru, 1 šálek dýňových semínek, sůl a bílý pepř, špetka chilli a dýňový olej k podávání

Postup:

1. Z dýní odkrojte větší pokličky a vydlabejte je tak, aby vznikly misky. Dužninu zbavte semínek a nakrájejte na kousky. Semínka propláchněte a osušte, pak je nasucho opražte. Šalotku nasekejte najemno.

2. V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a nechte zesklovatět šalotku. Přisypte dýni se zázvorem a kardamomem, promíchejte a restujte doměkka, asi 8 minut. Přilijte 100 ml kokosového mléka s vývarem, přiveďte k varu, snižte teplotu a asi 40 minut vařte pod poklicí. Rozmixujte. Ochuťte solí, pepřem a chilli. Rozdělte do dýňových misek.

3. Do polévky vmíchejte zbytek mléka, trochu dýňového oleje a posypte ji semínky.

Tip: Chuť dýňové polévky pozvedne i lžíce balzamikového octa nebo sherry octa.

Další skvělé recepty najdete v prosincovém čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.